Izvor: eKapija | Nedelja, 04.08.2019.| 17:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na jesen 2019. početak gradnje centra za Alchajmer u Vršcu - Prvi pacijenti već krajem naredne godine

(Foto: I.Vukša)
Već na jesen 2020. Vršac će dobiti prvi Centar u Srbiji za obolele od Alchajmerove bolesti. Ovaj objekat čija je planirana površina 1.000 m2, imaće smeštajni kapacitet za 30 lica i gradiće se u sklopu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović".

Početak izgradnje planiran je za oktobar 2019. godine, budući da je SB "Dr Slavoljub Bakalović" već dobila građevinsku dozvolu i izradila Projekat za izvođenje.

- Okvirni datum za završetak radova je oktobar 2020. godine, dok bi za opremanje objekta trebalo planirati i još dva meseca nakon završetka - rekla je za naš portal dr Tatjana Voskresenski, direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović".

Prema njenim rečima, u prethodnoj godini uočen je povećan broj prijema na odeljenjima psihogerijatrije te je bilo potrebno povećati kapacitet bolnice.

Centar će, kako dodaje Voskresenski, biti izgrađen u skladu sa Pravilnikom i standardima za lečenje obolelih od demencije, a budući da izgradnju Centra većinski finansira EU, postupak nabavke sprovodi se po PRAG pravilima i izuzet je iz primene Zakona o javnim nabavkama RS.

- Postupak nabavke biće pokrenut u narednom periodu i trajaće do momenta zaključenja ugovora o izvršenju radova, oko tri meseca. Nakon potpisivanja ugovora, biće poznat izvođač radova, kao i potencijalni podizvođači – rekla je Voskresenski.

Procenjena vrednost investicije u objekat je 550.000 EUR, a ona se, kao i ceo prekogranični projekat "Zdravo starenje i demencija - bolji život" čija ja ukupna vrednost 1.175.580 EUR, većinski finansira iz IPA II fonda Evropske unije, putem INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija.


U Srbiji više od 160.000 obolelih od Alchajmera

Demencija je jedna od najrasprostranjenijih mentalnih bolesti. Procenjuje se da oko 16% populacije preko 70 godina starosti boluje od neke vrste kongnitivnog oštećenja/poremećaja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji između 6 i 8% (ili 160.000) osoba starijih od 65 godina boluje od Alchajmerove bolesti, dok svaka deseta osoba ima neku vrstu demencije.

Posle 80. godine života, procenat obolelih od demencije je od 30 do 40% .


S. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.