NavMenu

Da li su firme spremne za novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti? - Poverenik za odlaganje primene do 2020.

Izvor: Tanjug Petak, 02.08.2019. 11:43
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Odredba predviđena novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koja se odnosi na to da će svaka kompanija u Srbiji morati da odredi osobu koja će se brinuti o zaštiti podataka o ličnosti, mogla bi da bude odložena ukoliko bude prihvaćena inicijativa Poverenika da se primena tog zakona, koja bi trebalo da počne 21. avgusta, odloži za 2020. godinu.

Naime, tim zakonom predviđeno je da će se firme koje budu zloupotrebile lične podatke svojih klijenata suočiti sa milionskim kaznama.

Za firme koje posluju u Srbiji, a koje budu na nepropisan način skupljale i čuvale lične podatke, maksimalna kazna je 2 miliona dinara.

Za naše kompanije koje posluju i na tržištu EU, sankcije su mnogostruko veće, jer zapravo krše njihovu Opštu uredbu o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation - GDPR).

Maksimalna kazna tako je po "zapadnoj" tarifi čak 20 mil EUR ili 4% godišnjeg prometa, ukazuju stručnjaci.

Novoizabrani poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izjavio je da će pokušati da ubedi nadležne da se odloži početak primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Marinović je rekao da nije siguran da će služba poverenika, ali i drugi državni organi i društvo, biti spremni za primenu novog zakona, koja bi trebalo da počne 21. avgusta, ističe. Naime, firme bi trebalo da odrede lica koja bi trebalo da prođu obuku kako bi bili spremni za taj posao.

- Ako bude prihvaćena naša inicijativa da se odloži primena zakona zbog nepostojanja uslova odložile bi se i te odredbe koje se odnose na to da firme imaju osobe zadužene za taj posao - kaže Marinović Tanjugu. On ističe da nema dovoljno stručnih ljudi za tu oblast i da bi trebalo obučiti kadrove za taj posao.

- Ako je službi Poverenika teško da nađe ljude koji bi se time bavili, i ako je Povereniku teško, kako je onda tek firmama - kaže on.

Ukazujući da su novim zakonom proširene nadležnosti i obaveze službe Povernika, Marinović smatra da u ovom kapacitetu ona ne može sve da ih ostvari, te da, između ostalog, potrebno povećati broj izvršilaca u službi Poverenika.

- Trebalo bi da se obavi sistematizacija radnih mesta a u cilju da se poveća broj izvršilaca koji bi mogli da odogovore na sve zahteve koji su predviđeni Zakonom - kaže Marinović.

Kako ističe, rok za ispunjavanje obaveza propisan za zemlje EU je duži, najmanje dve godine, a u Srbiji samo devet meseci.

- Najmanja šteta je odložiti primenu na nekoliko meseci i dočekati je spremno sa svim kapacitetima. Tu može biti eksperimentisanja, voluntarizma i kršenja propisa i postoje jaki argumenti zaštio je važno da se primena odloži za sledeću godinu - kazao je Marinović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.