Izvor: Večernje novosti | Petak, 02.08.2019.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Dobričevu u planu gradnja centralne industrijske zone za čitavo Pomoravlje po uzoru na Kinu

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Upravo završena poseta delegacije iz Kine, koju je činilo dvadesetak privrednika iz provincije u kojoj je glavni grad Šanžen, uz predstavnike pobratimskog grada Šujanga, u Ćupriji otvara perspektive za nove investicije.

- U okviru lane dogovorene privredne saradnje, ideja je da se u Dobričevu gradi centralna industrijska zona za čitavo Pomoravlje - kaže prvi čovek lokalne samouprave Ninoslav Erić. - Ona bi trebalo da bude svojevrsna poluga razvoja Ćuprije, Paraćina i Jagodine, za šta već imamo punu podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Uzor će, saznajemo, biti Industrijska zona u Šujangu, čije rukovodstvo takođe podržava ambiciozne planove za Pomoravlje, a jedan od investitora će biti i Eurofiber koji uskoro u gradu na Moravi otvara i drugu fabriku, a planira još jedan proizvodni pogon.

- Ćuprija ima niz komparativnih prednosti, od niskih operativnih troškova proizvodnje, do kvalitetne, ali ne i skupe radne snage. Po povratku u Kinu ću se truditi da zainteresujem što više investitora - obećao je zamenik direktora Šujang ekonomsko-tehnološke razvojne zone Vang Šaodong.

Podsetimo, nedavno je i firma Feka - pored proizvodnje prediva - ovde započela i izradu čarapa, a već za nekoliko dana bi trebalo da dovede još jednog investitora koji će u Ćupriji iznajmiti proizvodni pogon.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.