NavMenu

U toku konkursi za prodaju dve banje - Za Vranjsku banju se raspituju, za Kuršumlijsku još nema zainteresovanih

Izvor: Politika Petak, 02.08.2019. 09:50
Komentari
Podeli
(Foto: Siegi/shutterstock.com)
Pošto je maja prošle godine propala prva prodaja kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj banji, Fond PIO i Republička direkcija za imovinu raspisale su protekle nedelje novu ponudu. Osim ove, na prodaju je i Vranjska banja.

Kako Politika saznaje, iako se na oglas zaineteresovani javljaju tek nekoliko dana, za Kuršumlijsku banju za sada nije bilo zainteresovanih, dok se za Vranjsku banju potencijalni kupci raspituju.

Ovo nisu ni prve ni poslednje banje koje će se naći na licitaciji, budući da su Fond PIO i direkcija još lane oglasili prodaju 30 lečilišta u Srbiji, s tim što će prvi biti privatizovan "Žubor". Pred Kuršumlijske u prvom redu privatizacije su i Specijana bolnica "Bujanovac", Banja Koviljača, Niška, Zlatibor, Sokobanja, Ribarska, "Merkur" u Vrnjačkoj Banjo, "Gejzir" u Sijarinskoj, Institut za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji i "Termal" u Vrdniku.

S tim, što kod većine ovih banja može da se govori o prodaji nepokretnosti, dok izvorište geotermalne vode ostaje u državnom vlasništvu. Oglašen hotel "Žubor" u Kuršumlijskoj Banji, zauzima površinu od oko 16.000 kvadrata sa pratećim objektima i 95.902 kvadrata zemljišta.

Maja prošle godine nudio se po ceni od 1.887.782 miliona, da bi u najnovijoj ponudi početna cena bila 1.4 mil EUR.

Nepokretnost koja se prodaje pored Žubora je i ugostiteljski objekat Prepolac, površine 468 m2, kao i Vila "Milica", površine 588 m2. Kada je reč o pomoćnoj zgradi, gde se nalazi izvorište geotermalne vode, budući kupac će način korišćenja i eksploataciju izvora reguliasti u skladu sa uslovima i postupkom propisanim odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a naknadu zakorišćenje u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Ponude za kupovinu se dostavljaju najkasnije do 12. avgusta 2019. godine,.

Radi otuđenja nepokretnosti zemljišta rapsian je i oglas za prodaju Vranjske Banje. Kako se navodi u oglasu predmet prodaje nije objekat upisan kao objekat zdravstva, koji ima odobrenje za gradnju a nema odobrenje za upotrebu, s obzirom na to da je pravnosnažnim rešenjem Gradske uprave grada Vranja vlasnicima objekata - Republici Srbiji - Republilkoj direkciji zaimovinu RS i Republličkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, naloženo da u roku od 90 dana prijema rešenja poruše uklone predmetni objekat.

Ukupna početna kupoprodajna cena iznosi 252.564,21 EUR.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.