Izvor: Politika | Petak, 02.08.2019.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja 2020. na Bežanijskoj kosi temelji novog Narodnog fronta - U planu gradnja objekta na 25.000 m2 sa najsavremenijom opremom

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Nova Ginekološko-akušerska klinika Narodni front biće izgrađena na Bežanijskoj kosi, a podizanje novog objekta trebalo bi da počne do kraja sledeće godine.

Kako je za Politiku najavio Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, od uprave ove klinike očekuje se da dostavi spiskove za nabavku potrebne moderne opreme koja će se koristiti u novoizgrađenoj bolnici.

- Tu opremu nabavićemo ranije i lekari će moći da je upotrebljavaju u postojećoj zgradi. Ona će biti mobilna, tako da će po završetku radova na izgradnji novog objekta biti premešrtana tamo - kaže Balgojević.

U klinici za Politiku ističu da će novi objekat biti sazidan na uglu ulica Marije Bursać i Studentske, u blizini Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa i da će imati površinu između 25.000 i 28.000 m2.

To je dvostruko više kvadrata u odnosu na sadašnju bolnicu. Uskoro se očekuje usvajanje planskih dokumenata, a nakon toga rešavanje imovinsko pravnog statusa lokacije za izradu buduće bolnice. Kada se to završi krenuće se izradom projektne dokumentacije i izborom izvođača za izgradnju novog objekta.

Kako piše Politika, u novom objektu će biti i naučno-istraživački centar i nastavna baza za oblast ginekologije i akušerstva.

Dok se ne izgradi novi objekat i dalje će se raditi na ulepšavanju postojećih odeljenja u bolnici. U planu je rekosnstrukcija Odeljenja poluintezivne nege za novorođenčad na trećem spratu GAK-a. što je značajno za bebe koje moraju da ostanu u bolnici duže od tri dana.

Jedno od najvećih odeljenja za vantelesnu oplodnju je ulepšano, te na ovom mestu oko 300 parova godišnje bude primeljno kako bi se obbavila ova procedura.

Takođe, kako list piše u planu je formiranje još jedne embriološke laboratorije, čime bi se omogućilo da se čak i duplira broj procedura vantelesne oplpodnje.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.