NavMenu

Zorica Đorđević, Strauss Adriatic - Iz Ugande dolazi jedinstvena kafa koja raste u senci banana na planini Elgon (FOTO)

Izvor: eKapija+ Četvrtak, 01.08.2019. 10:36
Komentari
Podeli
Zorica Đorđević sa mališanima iz Ugande (Foto: Zorica Đorđević/Strauss Adriatic)Zorica Đorđević sa mališanima iz Ugande
Teško da bilo ko od nas može da zamisli jutro bez dobre kafe. Jaka domaća, Doncafé ili čuvena C kafa koja nam vraća nostalgiju za nekim lepšim vremenima - kompanija Strauss Adriatic svojim korisnicima nudi sve moguće ukuse. A pošto je leto vreme za isprobavanje novih stvari, u okviru linije Single Origin sada u šoljici kafe možemo dobiti i pravo "egzotično iskustvo". Naime, posle Brazila, Hondurasa i Kolumbije, sada u Srbiji možemo probati i kafu koja nam stiže iz Ugande.

U čemu je specifičnost Single Origin linije, ali i svoje utiske sa putovanjau Ugandu za eKapiju otkriva Zorica Đorđević, tehnolog i menadžerka sektora proizvodnje u kompaniji Strauss Adriatic.

- Već godinama Doncafé Single Origin 100% arabika proizvodi ekskluzivno donose arome drugih kontinenata i stižu sa područja Ugande, Brazila, Hondurasa i Kolumbije. Single origine termin označava upravo ono što i kaže, pojedinačno ili čisto poreklo. To može biti jedna zemlja, jedna regija, plantaža, a nekad i jedna farma (popularni microlotovi koje sad već možemo da nađemo u kafeterijama u Srbiji). Kroz proizvode Single Origine Doncafé Kolumbija, Honduras, Brazil i od pre nekoliko meseci Uganda, i ljubiteljima tradicionalne kafe približavamo trend koji je prisutan u svetu i u tome smo jedinstveni na tržištu.

eKapija: Kakav je ukus kafe Single Origin Uganda? Po čemu se razlikuje u odnosu na tradicionalnu kafu koju pijemo u Srbiji?

- Od ovoga leta ljubitelji kafe u Srbiji mogu uživati u našoj novoj Single Origin Uganda kafi. Doncafé Single Origin Uganda je premium 100% arabika, pržena mlevena kafa, jedinstvenog geografskog porekla sa planine Elgon. Nadmorska visina, tipična za arabiku, daje kafu cvetne arome, guste teksture i slatko čokoladnog ukusa i poželjno blage vinske kiselosti. Ova kafa je vrhunskog kvaliteta, priprema se i pije na potpuno isti način kao i sve ostale tradicionalne kafe.

eKapija: Nedavno ste bili u Ugandi - kakvi su vaši utisci? Podelite sa nama najupečatljiviji događaj sa putovanja.

- Uganda je ubedljivo na prvom mestu po svemu što možete na jednom putovanju da upoznate. Vezano za ljude, hranu, navike, energiju. I, naravno, kafu. Prvi utisak koji nosim su drugačije ulice na kojima vas umesto pasa dočekuju koze, za kojima trči gomila nasmejane bosonoge dece. Veseli mališani su i prvi domaćini koji vas dočekuju na farmama kafe. Svi znaju da kažu: "How do you do?", pitajući vas i kako ste, ali i da li imate nešto slatko za njih. U sela se ne ide bez bombona.

Ono što me je opčinilo jeste podatak da porodica u Ugandi prosečno ima šestoro dece i da sva deca idu u školu. Obrazovanje im je veoma važno. Zbog toga im je važna i kafa, kao značajan izvor prihoda, koji familiji omogućava bolje životne uslove. Žene Ugande su fascinantne. One su te koje vode računa o deci, kući, hrani i o kafi.

Naša kompanija je pokrenula projekat "Gender 4 Growth", sa idejom da osnažimo te vredne žene i uključimo njihove muškarce u planiranje, jer se pokazalo da farme u kojoj parovi zajedno imaju viziju posla imaju i bolje prinose i veće prihode. Strauss Coffee je programom "Gender 4 growth" uspeo da u određenim regijama podigne nivo uključivanja porodica u biznis kafe, čime se za porodicu stvaraju bolji uslovi za život i održava se kafa kao kultura. Ovo je samo jedan u nizu projekata Strauss-a na temu održivog razvoja.

Farma kafe u Ugandi (Foto: Zorica Đorđević/Strauss Adriatic)Farma kafe u Ugandi

eKapija: Uganda je poznata kao tradicionalni proizvođač kafe - na kojoj površini se gaji kafa u toj zemlji? Kako je pozicionirana u svetu kada je reč o proizvodnji?

- Ugandu karakteriše plodna zemlja, koju maksimalno koriste. Čak četvrtina BDP-a Ugande dolazi od poljoprivrede, dok 66% zaposlenih radi na farmama. Uganda je poznata po uzgajanju čaja, pamuka, duvana i banana i naravno kafe, koja učestvuje sa preko 20% u ukupnom prihodu od izvoza. Za razliku od Brazila gde su plantaže velike, za Ugandu su karakteristične male farme. Na njima se obično uzgajaju krompir, banana, pasulj, bundeva i oko 20 stabala kafe, od kojih se dnevno može nabrati jedan džak bobica kafe. Poređenja radi, da bi se napunio jedan kontejner od 20 tona kafe nekada je potrebno da se sakupi kafa sa 400 različitih farmi, dok u Brazilu jedna farma daje i po nekoliko kontejnera. Nadmorska visina u velikoj meri određuje kvalitet.

Cela zemlja se nalazi na preko 900 metara nadmorske visine, pa su uslovi za uzgajanje kafe idealni i kafa se uzgaja u svim delovima zemlje. U centralnom delu, koji se nalazi na manjoj nadmorskoj visini, do 1.200 m, uglavnom raste robusta, dok su veće nadmorske visine rezervisane za arabiku. Zanimljivo je da se robusta u Ugandi uzgaja na visini nekih brazilskih arabika, čime se svrstava u red jako kvalitetnih kafa ove vrste. Pored Brazila, Uganda je jedina zemlja koja proizvodi i robustu i opranu i nepranu arabiku.

Na planini Elgon, prema granici sa Kenijom, smeštene su male farme koje proizvode specijalna zrna oprane arabike. Stabla u ovoj regiji gaje se na nadmorskoj visini od 1.600 do 1.900 metara, a stabljike banana koja rastu pored njih u potpunosti im prave prirodnu senku.

eKapija: Koliko Uganda zarađuje od kafe, koje količine izvozi i u koje zemlje?

- Uganda je osma u svetu po izvozu kafe, treća po izvozu robuste. Podatak od prošle godine je da je ukupan prihod od izvoza bio 2,4 mlrd USD, dok je prihod od izvoza kafe bio oko 400 mil USD. U ovoj vrednosti robusta učestvuje sa 70%, arabika sa 30%. Uganda robusta je osnovna robusta u većini blendova koje koriste proizvođači u svim delovima sveta. Sa razvojem instant kategorije, neke vrste robuste iz Ugande našle su novo korišćenje. I robusta i arabika u Ugandi imaju veliki potencijal za rast, pa se u narednim godinama očekuje uvećanje izvoza za preko 50%.

eKapija: Šta odlikuje uzgajanje kafe koja nam stiže sa tog podneblja?

- Glavna berba kafe u Ugandi je u oktobru i novembru. Plod se bere od svitanja do 13 sati, nakon čega se nosi do mesta prodaje. Obrazovanje berača je važno, jer treba znati ubrati najvrednije, crvene bobice. Kafa se u Ugandi prodaje na pijaci na kojoj možete naći i ostalo voće, ali i haljine, japanke ili ribu. Prodaje se plod kafe, koji zovu cherry. Nekada se džakovi ploda donose i do ulaza u otkupne stanice, zbog čega berači pešače uzbrdo i po nekoliko sati, sa džakom bobica na leđima uzbrdo. Nakon što se završi otkup bobica, berači idu na zasluženi odmor, jer ih u narednu zoru čeka novi posao. A kafa ide na pranje.

U opni koja se zove parchment potapa se u vodu preko noći, nakon čega se suši na suncu. Oprana arabika se čuva u opni do trenutka pripreme za putovanje ka zemljama gde će se ispržiti i koristiti za pripremu dobro poznatog napitka. Svaka isporuka se strogo kontroliše. Svaka kafa ima svoju ličnu kartu gde se opisuje odakle ona dolazi, iz koje zemlje, regije, koji je tip prerade, nekad i sa koje nadmorske visine i obavezno kakav je njen senzorski profil. Opisuju se aroma, gorčina, kiselost, punoća kao neke od osnovnih karakteristika.

Bobice kafe (Foto: Zorica Đorđević/Strauss Adriatic)Bobice kafe
eKapija: Da li je ovo prvi put da na srpskom tržištu imamo kafu iz Ugande? Na koji način se kafa doprema u Srbiju?

- Kao Single Origine da, ali kao deo blendova na našem tržištu u većini tradicionalnih kafa se može prepoznati ukus robuste iz Ugande. Strauss Coffee kupuje kafu direktno od prerađivača, sa plantaža. Kada je berba završena i kafa prošla svoj put prerade do sirovog zrna, kontejnerima, na brodovima se doprema u evropske luke. Od luka do fabrika dolazi vozom ili kamionom, u zavisnosti od udaljenosti.

eKapija: Kakve su prve reakcije korisnika na novi ukus? Da li se ukus kafe prilagođava našem podneblju ili ipak zadržava originalnu aromu?

- Single Origin Uganda je originalna i autentična 100% arabika. Njene karakteristike su ono što ovu kafu čini jedinstvenom. Prve reakcije ljubitelja kafe su pozitivne baš zbog tog specifičnog ukusa koji odlikuje Single Origin kafe. Aroma kafe zavisi i od prirodnog potencijala, ali i od načina prženja. Mi smo se načinom prženja blago približili zahtevima našeg tržista, ali smo vodili računa i o tome da nam je cilj da ponudimo nešto drugačije.

eKapija: Ranije ste predstavili i Single Origin ukuse iz Kolumbije, Hondurasa i Brazila. Kakve su bile reakcija kupaca na ovu liniju kafe? Da li se neka izdvojila kao omiljena?

- Svaka od naših Single Origin 100 % arabika oslikava karakteristike podneblja na kojem je gajena. Mogiana je jedno od najpoznatijih područja za uzgajanje kafe na jugu Brazila odakle nam dolazi Doncafé Single Origin Brazil. Blagi klimatski uslovi i vulkansko zemljište daju plod kafe koju karakteriše izražena slatkoća. Doncafé Single Origin Honduras je kraljica među sortama kafe - Honduras arabike. Ova kafa sa plantaža Latinske Amerike donosi spoj mirisa tropskog voća, slatkog meda i bogate arome. Na osunčanim plantažama Južne Amerike gaji se Doncafé Single Origin Columbia. Bogate arome slatke pomorandže i pečenog lešnika daju ovoj kafi posebnu draž.

D. O.


Fotogalerija
Plantaže kafe u Ugandi
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.