Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.08.2019.| 10:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Republika Srpska ima višak od oko 10.000 živih junadi - Uvozno meso nelojalnom konkurencijom ugrožava domaću proizvodnju

(Foto: Jringjai_34/shutterstock.com)
Pomoćnik ministra za resor poljoprivrede i prehrambene industrije Zoran Maletić i načelnik Odjeljenja za stočarstvo Mladen Stojanović sastali su se u sredu, 31. avgusta, sa potpredsednikom Saveza udruženja poljoprivrednika Republike Srpske Rankom Sarajlićem sa kojim su razgovarali o problemu plasmana prispele junadi, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Naime, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske nedavno se obratio na adrese više institucija na nivou Republike Srpske i BiH, ističući da u Republici Srpskoj trenutno ima višak od oko 10.000 živih junadi, koje tržište ne može da otkupi.

Iz Saveza su istakli i da su svi potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini između BiH i ostalih zemalja uglavnom štetni po BiH.

– Smatramo da sve ove sporazume treba revidirati i sagledati koliko su štetni za našu državu i popraviti u delu gde trpimo štetu, navodi se u dopisu i dodaje da uvozno meso nelojalnom konkurencijom ugrožava domaću proizvodnju jer je cena tog mesa daleko ispod troškova proizvodnje mesa u BiH i nema nikakve logike da se dozvoli ovako nelojalna konkurencija.

Predstavnici Ministarstva su istakli da aktivno prate ovu problematiku, te da će u tom smislu reagovati sa prijedlogom određenih konkretnih mjera prema nadležnim institucijama BiH, pre svega Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.