Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 01.08.2019.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izrada idejnog projekta za autoput Banjaluka-Prijedor do kraja 2019. - Za eksproprijaciju zemljišta potrebno najmanje 21 mil EUR

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Pripreme za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor idu, kako Nezavisne saznaju, planiranom dinamikom i u toku je izrada idejnog projekta koji je obaveza kineske kompanije SDHS-CSI BH i koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske rekli su Nezavisnim da će nakon idejnog projekta Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS otpočeti eksproprijaciju zemljišta.

Prema Ugovoru o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor, koji je potpisan 13. decembra prošle godine u Banjaluci, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ima rok od dve godine da završi taj posao, a prema procenama za taj posao biće potrebno najmanje 21 mil EUR.

Podsećanja radi, ugovor o koncesiji potpisali su Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, i Jang Sju, generalni direktor kompanije SDHS-CSI BiH, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group.

Prema ugovoru, Kinezi treba da izgrade autoput, a Republika Srpska se obavezala da će u idućih 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 mil EUR. Taj novac, kako su ranije objašnjavali iz Vlade Republike Srpske, trebalo bi da se obezbijedi od naplate svih putarina na svim autoputevima u Republici Srpskoj, a ukoliko to ne bude dovoljno razlika bi se obezbedila iz budžeta Republike Srpske.

Kada su u pitanju obaveze kineskih investitora, oni bi trebalo da plaćaju godišnju naknadu od 5% od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione delatnosti, odnosno od prikupljene putarine.

Prema preliminarnim procenama, izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor u dužini od 42 kilometra trebalo bi da košta malo manje od 300 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.