NavMenu

Srđan Radovanović, direktor "Jat Airways" - "Jat" će smanjiti gubitak

Izvor: Politika Subota, 19.09.2009. 13:53
Komentari
Podeli

Srđan RadovanovicSrđan Radovanovic

"Jat Airways" planira da sledeće godine preveze 1,5 miliona putnika i da, sa prosečnim prihodom po putniku od 100 EUR, zaradi 150 mil EUR. Uz velike uštede, smanjenje broja zaposlenih i uvođenje finansijske discipline, nacionalna aviokompanija bi uspela da pokrije gubitke koje već godinama pravi, kaže u razgovoru za "Politiku" Srđan Radovanović, generalni direktor srpskog avioprevoznika.

– Finansijsko stanje u "Jatu" je takvo da ćemo ove godine imati bolji rezultat nego prethodne. To znači da ćemo gubitak od 30 svesti na 20 do 25 mil EU. U ovakvim uslovima to je pomak. I, ako taj trend bude nastavljen, za nekoliko godina bismo imali pozitivan rezultat poslovanja.

Zbog čega "Jat", koji mnogi smatraju monopolistom, ima tolike gubitke?

U celom svetu aviobiznis beleži gubitke. Malobrojne su kompanije koje sada posluju pozitivno. Ako najveće svetske aviokompanije imaju gubitke, potpuno je prirodno da i "Jat" na kraju godine ne može da ostvari pozitivan rezultat. Inače, "Jat" nije monopolista. Kako možemo da budemo monopolisti kada nemamo domaći aviosaobraćaj? A na međunarodnim linijama imamo izuzetno jaku konkurenciju. Recimo, na letu za London konkurencija nam je "British Airlines", za Frankfurt "Lufthansa", pa čak i na letovima za Podgoricu kao konkurenciju imamo "Montenegro Airlines"...

Izgleda da vas te kompanije pobeđuju na domaćem terenu, odnosno na Aerodromu "Nikola Tesla"?

Kada se "Jat" sam takmiči protiv svih njih zajedno, onda svakako gubi. Ali, i pored toga, imamo od 43 do 47% učešća na beogradskom aerodromu.

Zbog čega onda ne snizite cena karata, kako biste privukli veći broj putnika?

Zabluda je da su naše karte skupe. Problem je u tome što od prodaje avionskih karata aviokompanija najmanje zarađuje, pošto je u aviobiznisu najmanje profitabilna delatnost avioprevoznika. Veći profit u odnosu na angažovana sredstva imaju globalni distributivni sistemi, zatim proizvođači aviona, zakupodavci aviona, ketering kompanije... Nama je veći problem to što NIS-u plaćamo najskuplji kerozin, a imamo i velike troškove tehničkog održavanja aviona.

Ako se tako nastavi, može li da se dogodi da "Jat" bankrotira?

Teoretski, da. Ali, to nisu naše zebnje. Nas više brine kako ćemo da se borimo sa konkurencijom u tržišnoj utakmici.

Plašite li se eventualnog ulaska niskobudžetnih aviokompanija na srpsko tržište?

Ne. Niskobudžetne kompanije nam nisu konkurencija, već prevoznici poput "Air France" i "Lufthanse". Jer, takozvane loukost kompanije ne mogu da sleću, recimo, na aerodrom "Heathrow" a "Jat" može. Osim toga, aerodrom "Nikola Tesla" je skup za njih.

Ipak, činjenica je da "Jat" ima problem sa popunjenošću aviona na većini linija...

A ko nema taj problem? To je borba za putnike. Kao što se hoteli bore da imaju što više gostiju, ili supermarketi da imaju što više kupaca, tako ćemo se i mi boriti da privučemo što više putnika. Moramo, između ostalog, mnogo da poradimo na marketingu, ali i na modernizaciji i osavremenjivanju.

Razmišljate li o promeni naziva kompanije u, recimo, "Air Serbija”?

Ja sam za sve promene koje će nam dovesti više putnika. Ako neko misli da bi takav naziv privukao više putnika, onda ću podržati takav predlog.

Da li vam je prioritet da kupite nove avione?

Održavanje postojeće flote je skupo i zbog toga moramo da je obnovimo. Sa zanavljanjem flote bismo morali da krenemo u toku iduće godine i to načelno postoji i u planu koji smo dostavili Vladi Srbije. Takođe, moramo da rešimo i pitanje ugovora koji imamo sa "Airbus". Ceo "Jat" vredi 250 mil EUR, a po tom ugovoru bi trebalo da plati pola milijarde EUR da bi od ovog proizvođača kupio osam aviona. Zbog toga bi bilo dobro kada bi "Airbus" pristao da se taj ugovor redukuje, ali o tome bi trebalo da država vodi računa, jer je u pitanju ogroman novac, koji prevazilazi ekonomsku snagu "Jat Airways"

Da li to znači da, dok ne rešite to pitanje, ne možete ni sa jednom drugom kompanijom da uđete u razgovore?

Ne. "Airbus" nam nije zabranio da obnavljamo flotu dok od njih ne uzmemo osam aviona za pola milijarde EUR.

Znači li to da ste nedavno sa predstavnicima "Boeinga" razgovarali o kupovini njihovih aviona?

Nije bilo govora o kupovini novih aviona. Nisu došli u Srbiju ni da nam prodaju rezervne delove. Njihov novi direktor prodaje je došao u kao poslovni partner "Jata", da bi predstavio novu organizaciju upravljanja, da bi nam ponudio usluge tehničke i organizacione prirode. To je bila tema razgovora.

Kako onda komentarišete izjavu ministra Milutina Mrkonjića, posle sastanka sa ljudima iz "Boeinga" da "država podržava aktivnosti te kompanije"?

Siguran sam da ministar Mrkonjić zna šta radi. Rukovodstvo "Jata" i ja imamo u njega puno poverenje.

Kada na dnevni red bude došla kupovina aviona, od kojih para ćete ih kupiti?

Od para koje zaradimo. A računamo i na banke, odnosno na uzimanje kredita.

Moj zadatak je da stvorim profit

Mislite li da "Jat" i dalje treba da ostane u državnom vlasništvu?

Kao direktor, uopšte o tome ne razmišljam. To je pitanje za vlasnika kapitala. Moj zadatak je da stvorim profit. Ali, kao građanin mislim da treba privatizovati apsolutno sve, uključujući i vodovod.

"Jat" deo "Skyteam"?

Postoji li plan da se "Jat" uključi u neku alijansu aviokompanija?

Nedavno se moj zamenik vratio iz Amsterdama, gde je pregovarao sa "Skyteam". Oni su spremni da nas, bez ikakvog uslovljavanja, prime kao pridruženog člana u svoju alijansu. To može da se dogodi već krajem oktobra. Korist od takvog poteza bila bi ta što bismo dobili mnoge pogodnosti, koje se pre svega odnose na znatno bolje konekcije. Putnici bi imali mogućnost da brže stignu do željenog odredišta, uz povoljnu cenu i što kraće čekanje na aerodromima.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 19.09.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.