Izvor: Blic | Sreda, 31.07.2019.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Autobuska se seli na Novi Beograd - Nova stanica u Bloku 42 početkom 2021.

Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Dolazni peroni Beogradske autobuske stanice (BAS) izmešteni su 23. juna ove godine, na prostor iza bivše Glavne železničke stanice, ali će kompletan međugradski i međunarodni autobuski saobraćaj morati da bude preseljen na Novi Beograd do kraja 2020. godine.

- BAS ima rok do kraja 2020. da se preseli. To je logičan rok da sve profunkcioniše na Novom Beogradu. Uveren sam da će autobusi kretati i stizati na Novi Beograd od početka 2021. godine - rekao je Marko Stojčić, gradski urbanista, u Beogradskoj hronici RTS.

Kako je objasnio, "radove izvodi BAS, kao privatna firma, a Grad Beograd im samo pruža podršku".

- Radovi su uveliko u toku - dodao je Stojčić.

Radovi na novoj stanici BAS-a svečano su počeli u februaru 2018. godine, a kako je najavio tadašnji gradonačelnik Siniša Mali, rok za njihov završetak, kako stoji i na tabli na gradilištu, bio je 18 meseci, odnosno avgust ove godine. Međutim, osim jednog manjeg dela, takozvanog aneksa smeštenog između stubova pristupnih saobraćajnica Mosta na Adi, malo šta je do sada urađeno.

Nova stanica trebalo bi da se prostire na 13.000 m2, a vrednost radova procenjena je na oko 25 mil EUR. Tu spada i već spomenuti aneks od 1.200 m2 koji je jedini manje-više gotov.

- Po završetku pripremnih radova počeće radovi na izgradnji peronskog prostora i parkinga za autobuse. Izgradnja stanične zgrade, orijentacione površine 13.000 m2, počinje početkom 2020. - rekli su za Blic pre nekoliko meseci iz BAS-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.