Izvor: Dnevnik | Utorak, 30.07.2019.| 19:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pristanište za mala plovila u Bečeju od avgusta u upotrebi - Osnov za razvoj nautičkog turizma na Tisi

Bečej će uskoro dobiti pristanište za mala plovila, zahvaljujući IPA projektu u partnerstvu sa mađarskim gradovima Alđa i Čongrad.

Ukupna vrednost projekta, čiji je nosilac Čongrad, iznosi 500.000 EUR, a investicija u Bečeju vredna je 172.500 EUR. Prema potpisanom sporazumu, projekat bi trebalo da bude završen do kraja ovog meseca. Imajući u vidu da su počeli da pristižu montažni delovi, očekuje se da će plutajući objekat površine 230 m2 biti montiran u predviđenom roku.

- Realizacijom ovog projekta stvara se osnov za razvoj vodenog, posebno nautičkog, turizma na Tisi, koja je od pre tri godine ponovo međunarodno plovna reka. Time postajemo interesantna destinacija za nautičare i druge ljubitelje rečne plovidbe - rekla je zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej Eržebet Kinka.

Dodala je da se Opština Bečej kreditno zadužila 18 miliona dinara, kako bi realizovala vaj projekat.

- Međutim, kada radovi budu završeni i pravdani utrošeni iznosi, donator u opštinsku kasu vraća 85% utrošenog novca. Imajući to u vidu, Bečej dobija pristanište za manja plovila, višestruko važan objekat nazvan Mala marina, za samo 2,7 miliona dinara - napominje Kinka.

Plutajući objekat će biti priključen na električnu mrežu, vodovod, kanalizaciju i obeležen pratećom turističkom signalizacijom. Biće na njemu i kancelarija pistaništa, sanitarni čvor i čajna kuhinja. Pristanište će biti postavljeno između izletišta i stepeništa, povezano sa obalom prilaznim mostom, a sa nizvodne strane molom dužine 96 metara za koji će moći da se priveže oko 20 srednjih i oko 50 manjih plovila.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.