Izvor: Agromedia | Utorak, 30.07.2019.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Piroćanac od hobija napravio posao - Pravi plovke koje izvozi u zemlje Evrope

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Milan Simonović iz Pirota ljubav prema ribolovu pretvorio je u posao. Više od deset godina ovaj strastveni ribolovac bavi se proizvodnjom ribolovnog pribora, od čega izdržava suprugu i četvoro dece.

- Volim prirodu, ribu i da budem pored vode. Pecam od svoje osme godine. Mesto u kome živim je raj za ribolovce, tu su Nišava, Visočica, ali i Zavojsko jezero, na kome sam imao prilike da ulovim kapitalne primerke soma i šarana - kaže Simonović.

Svoj hobi pretvorio je u posao, a počeo je od ručne proizvodnje plovaka za ribolov, sa malim ulaganjima, ne većim od stotinak evra. Danas preko preduzeća za proizvodnju ribolovnog pribora i opreme Simonfloat snabdeva pecaroše širom Evrope.

- Nedavno sam pročitao da samo od prodaje ribolovačke opreme godišnji profit u Evropi prelazi 5 mlrd EUR. Ja sam počeo 2000. godine sa veoma skromnim ulaganjima, a u proizvodnji su mi pomagali ukućani. Imao sam sreće da vrlo brzo pronađem tržište u Makedoniji i Bugarskoj, pa sam krenuo sa osavremenjavanjem proizvodnje. Ručna proizvodnja je sada prošlost, sve radim uz pomoć kompjutera, a mašine vredne nekoliko desetina hiljada evra sam uglavnom sam pravio - govori Milan.

Proizvodnja je smeštena u Velikom Selu, osam kilometara od Pirota. Tamo je ovaj ribolovac kupio imanje sa dva objekta. Jedan je prilagodio proizvodnji, a drugi služi za boravak.

- Imanje sam kupio sa ciljem da na njemu razvijam proizvodnju. Sela u okolini Pirota su, nažalost, opustela pa možete naći kuće sa okućnicama za 2.000 EUR do 3.000 EUR. Za ovaj vid posla proizvodnja na selu je prava stvar, jeftino je i nikome ne smeta - objašnjava Simonović.

Dodaje da bi uz pomoć države bio u mogućnosti i da ponudi posao ljudima iz svog sela.

- Radna snaga je problem. Ponekad imam velike porudžbine, pa se uz pomoć porodice snalazim da pokrijem to. Imam potrebe za radnicima, ali za domaće preduzetnike naša država nema dovoljno sluha. Dva puta sam konkurisao za novac Nacionalne službe za zapošljavanje za otvaranje radnih mesta, ali sam oba puta dobio odgovor da nema dovoljno sredstava. Nije logično da se stranim investitorima nudi i po 5.000 EUR po radnom mestu, a mi smo prinuđeni da se sami snalazimo - tvrdi Milan Simonović.

Ističe da je pomoć države neophodna, jer je i tržište nestabilno. Kako kaže, pre pet godina imao je mesečne porudžbine za 100.000 plovaka, dok je ovog meseca dobio porudžbinu samo za stotinu. Sirovine za proizvodnju ribolovnog pribora uglavnom dobija iz uvoza, a svoje proizvode izvozi u zemlje Evrope.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.