NavMenu

Rekonstrukcija bolnice u Požarevcu - Za opremanje preostala tri sprata predviđeno 5 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 30.07.2019. 14:23
Komentari
Podeli
(Foto: Guilherme Cunha/Unsplash)
Najavljen je početak radova na rekonstrukciji nove bolničke zgrade u Požarevcu, nakon čega bi kompletan objekat čija je gradnja počela još u prošlom veku trebalo da bude stavljen u funkciju. Rekonstrukcija se vrši u okviru projekta prekogranične saradnje "Rumunsko- srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu", a njenom realizacijom unaprediće se lečenje onkoloških pacijenata. Kompletan završetak opremanja zgrade predviđen je za 2021. godinu.

Projekat je vredan blizu 11,7 mil EUR. Za rekonstrukciju preostala tri sprata nove bolnice predviđeno je oko 5 mil EUR, s tim što je učešće lokalne samouprave 15%.

Završetkom opremanja zgrade bolnica bi 2021. godine trebalo da dobije centralni operativni blok sa intenzivnom negom, kao i stacionarni deo odeljenja ginekologije sa akušerstvom, urologije i hirurgije, prenosi portal Boom93.

Svi partneri na projektu dobiće modernu opremu za lečenje pacijenata sa rakom, a u Požarevcu će biti osnovan Regionalni centar za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti.

Na kraju realizacije projekta ukupno 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti, a biće uspostavljanjeni i hospisi za zbrinjavanje pacijenata u terminalnoj fazi bolesti. U Požarevcu bi trebalo da se uspostavi i hospis sa kapacitetom od 80 kreveta.

Direktor Opšte bolnice, Danko Nikolić kaže da je projektom predviđena nabavka dela opreme, dok će za ostatak morati da apliciraju kod drugih izvora finansiranja.

- Pokušaćemo kod drugih fondova da apliciramo za opremanje, pre svega operacionog bloka. To je veliki izdatak jer operacione sale zahtevaju posebne uslove. Već smo pokrenuli određene pregovore - rekao je on.

U planu i rekonstrukcija starih zgrada

Ono što predstoji je i rekonstrukcija svih starih bolničkih zgrada koja bi trebalo da bude izvedena u dve faze. Prva faza podrazumeva kompletnu rekonstrukciju ograda i komunalne infrastrukture van objekata, dok je uređenje prostorija predviđeno u drugoj fazi.

Grad Požarevac je obezbedio 15 miliona dinara u budžetu i očekuje se da u septembru bude raspisana javna nabavka za izradu projekta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.