NavMenu

Japanski proizvođač guma Toyo Tires otvara fabriku u Inđiji - Gradnja postrojenja u maju 2020, posao za 523 radnika

Izvor: eKapija/Beta Utorak, 30.07.2019. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: Vladislav Gajic/shutterstock)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je medijima da je, posle tri godine pregovora, najveći proizvođač guma na svetu Toyo Tires odlučio da dođe u Srbiju, tačnije u Inđiju. Predstavnici kompanije saopštili su da bi gradnja trebalo da počne u maju 2020. godine

Aleksandar Vučić je rekao da je danas dobio pismo predsednika japanske kompanije Toyo Tires kojom su potvrdili da su, nakon tri godine pregovora, odabrali da u Inđiji otvore fabriku na parceli od 60 ha, čija bi gradnja trebalo da počne za nekoliko meseci.

- To će biti prva fabrika koju Toyo Tires ima u Evropi - rekao je Vučić i dodao da će u prvoj fazi projekta biti uloženo 390 mil EUR i zaposleno 523 radnika.

Prosečne plate u ovoj firmi su, rekao je, znatno iznad našeg proseka i dodao da će se u fabrici proizvoditi premijum gume najvišeg kvaliteta za renomirane proizvođače automobila.

Proizvodiće se od pet do deset miliona guma prvog ranga, istakao je Vučić.

On je izrazio nadu da će japanski investitori imati ideje i za proširenje posla, na primer otvaranjem naučno-razvojnog centra.

- Investicija od gotovo 400 mil EUR u jednoj fazi je 12-13% naših ukupnih investicija i više nego što ih na godišnjem nivou ima jedna BiH, Severna Makedonija ili Crna Gora. To je dvaput manje nego što je prošle godine imala Hrvatska kao članica EU. Ovo je ogromna investicija od velikog značaja za našu zemlju - rekao je on.

Izgradnja fabrike u Inđiji počinje u maju 2020.

Japanski proizvođač guma za automobile Toyo Tire Corporation objavio je da će izgradnju fabrike u Srbiji početi u maju 2020. godine.

Na kompanijskom sajtu predsednik Takaši Šimizu (Takashi Shimizu) naveo je da će januara 2022. godine početi proizvodnja u fabrici koja će preuzeti ključnu ulogu u isporuci guma za evropsko i rusko tržište.

Plan je da fabrika do leta 2023. godine dostigne proizvodnju od pet miliona guma godišnje.

Istaknuto je da Srbija ispunjava sve zahteve kompanije jer ima atraktivno poslovno okruženje, visoko kvalifikovanu radnu snagu, sa relativno niskim platama, kao i automobilsku industriju u koju su investirale inostrane kompanije, a ujedno su odnosi Srbije i Japana u razvoju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.