NavMenu

MUP RS nabavlja tri nova helikoptera - Najmanje još jedna letelica i za Helikopterski servis

Izvor: Tangosix Utorak, 30.07.2019. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: ilfaber/shutterstock.com)
Kako prenosi portal Tangosix, pozivajući se na portal Balkanska bezbednosna mreža, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ušlo je u proces nabavke tri višenamenska helikoptera i opremanja borbenim oklopnim vozilima Despot kojih će za početak biti naručeno osam komada.

Tango Six takođe saznaje, tragom istraživanja na ovogodišnjem vazduhoplovnom sajmu u Parizu, da će se Republika Srpska najverovatnije odlučiti za ruske helikoptere Ansat.

- Plan da se nabave tri helikoptera namenski za potrebe policije Vlada Republike Srpske je već odobrila i predviđeno je da se za tu namenu potroši okvirno 42,163 mil KM.

Prema planu nabavke ugovor bi trebao da bude potpisan u trećem kvartalu ove godine.

Balkanska bezbednosna mreža podseća da policija Republike Srpske do sada nije imala svoje letelice iako je jedna Gazela letela sa oznakama Policije od 2005. do 2008. godine, da bi kasnije postala deo Helikopterskog servisa, organizacije zadužene za podršku vlasti i stanovništva.

- Za sada u okviru zadataka Helikopterskog servisa je podrška resoru unutrašnjih poslova, ali odlučeno je da se službe razdvoje i da policija ima vlastitu flotu. Gazela koja je nekada imala oznake policije Republike Srpske maja ove godine ponuđena je na prodaju sa još četiri Gazele koje su imovina Helikopterskog servisa. U floti će ostati jedan AgustaWestland A119 nabavljen 2018. godine i jedan Bell 206B Jet Ranger III proizveden 1980. godine.


U planu obnove flote Helikopterskog servisa je nabavka još najmanje jedne letelice pogodne za rutinske zadatke službe kao što su medicinski prevoz i zadaci podrške Vladi u prevozu važnih ličnosti i službenih lica.

Nova policijska flota biće namenjena za kontrolu granice i teritorija u zaustavljanju ilegalnih migracija, zatim protivpožarnoj zaštiti, službi traganja i spašavanja i podršci antiterorističkoj jedinici i drugim delovima policije, navodi Balkanska bezbednosna mreža.

Kako je Tango Six saznao prilikom ceremonije predstavljanja novog helikoptera AW119 u septembru prošle godine, Helikopterski servis će najverovatnije nabaviti najmanje još jednu Agustu i sredstva u budžetu Republike Srpske za ovu nabavku su već obezbeđena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.