NavMenu

Pregovori Vlade Srbije i "Gazpromneft" - predlog da uvoz derivata bude delimičan

Izvor: Blic Petak, 18.09.2009. 09:13
Komentari
Podeli

Vlada Srbije i "Gazpomneft", većinski vlasnik "Naftne industrije Srbije", pregovaraju da ukidanje zabrane uvoza naftnih derivata, predviđeno za 1. januar 2011. godine, bude postepeno.

NIS-u bi odgovarala meka liberalizacija koja podrazumeva ukidanje zabrane, ali i uvođenje mehanizama koji ne bi dozvolili potpuno slobodan uvoz goriva. Na taj način bi država pomogla Rusima jer će modernizacija rafinerija, koja omogućava ravnopravnu borbu NIS sa konkurentima iz okruženja, biti završena sredinom 2012. godine.

I predstavnici Vlade Srbije i "Gazpromnefta" slažu se, kako nezvanično saznajemo, da se mora ispoštovati Uredba o uslovima i načinu uvoza nafte odnosno derivata nafte koja predviđa ukidanje zabrane uvoza goriva 1. januara 20011. godine. Srbija na ovaj način ispunjava predloge Evropske unije i CEFTA sporazuma o liberalizaciji tržišta naftnih derivata. Protokol o osnovnim uslovima prodaje NIS-a "Gazpromneftu", sastavni deo međudržavnog Sporazuma o saradnji Srbije i Rusije u oblasti nafte i gasa, takođe se bavi ovim problemom.

- Sporazum i protokol su potpisani decembra 2008. godine u Moskvi i odatle i rok od dve godine, što se poklapa sa planiranim ukidanjem zabrane početkom 2011. godine. Ali Rusi su u NIS ušli tek februara 2009. godine čime je izgubljeno dragoceno vreme. Ugovor o modernizaciji rafinerije u Pančevu je potpisan juče i biće sproveden u delo do leta 2012. godine pa će NIS biti spreman za konkurenciju tek tada. Treba biti pažljiv u popuštanju jer je slobodan uvoz glavni mehanizam države da natera Ruse da što pre modernizuju NIS - objašnjava jedan od naftaša.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.