Izvor: Agrosmart | Ponedeljak, 29.07.2019.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zasavica postala specijalni rezervat prirode

(Foto: YouTube/screenshot)
Vlada Srbije donela je Uredbu o proglašenju specijalnog rezervata prirode Zasavica, na teritoriji Sremske Mitrovice. Ovim se područje vodotoka Zasavice stavlja pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno I kategorije kao specijalni rezervat prirode pod imenom Zasavica.

Rezervat je poveren na upravljanje Pokretu gorana iz Sremske Mitrovice, koji je dužan da zasnuje digitalnu bazu podataka u roku od dve godine.

Cilj je da se očuva prirodni vodotok Zasavice, kao osnovni ekološki faktor, gde su prisutna vodena, močvarna, livadska i šumska staništa, karakteristična za ravničarske predele.

Na ovom prostoru omogućen je opstanak 218 vrsta gljiva i 655 vrsta viših biljaka, među kojima su i krajnje ugrožene vrste: aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa), borak (Hippuris vulgaris), jezičasti ljutić (Ranunculus lingua), rebratica (Hottonia palustris).

U Zasavici je registrovano i više od 250 vrsta fitoplanktona, 190 vrsta zooplanktona, veliki broj beskičmenjak, 19 vrsta riba, među kojima i strogo zaštićene vrste: umbra (Umbra krameri), zlatni karaš (Carassius carassius), linjak (Tinca tinca).

Ovde živi i 13 vrsta vodozemaca 12 vrsta gmizavaca i 182 vrste ptica. Među pticama su i vrste kategorisane kao SPEC 1, koje pripadaju grupi najugroženijih životinja na planeti: patka njorka (Aythya nyroca), mali vranac (Phalacrocorax pygmaeus), prdavac (Crex crex), orao krstaš (Aquila heliaca), stepski soko (Falco cherrug), šljuka livadarka (Gallinago media).

Zasavica je dom i za oko 65 vrsta sisara, među kojima su i strogo zaštićene vrste: vidra (Lutra lutra), divlja mačka (Felis silvestris), dabar (Castor fiber).

Na teritoriji rezervata zabeleženo je 29 tipova staništa prioritetnih za zaštitu na nacionalnim nivou, pri čemu su 23 prioritetna NATURA 2000 međunarodno značajna staništa, odnosno 25 su selektovana EMERALD staništa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.