Izvor: Glas Srpske | Ponedeljak, 29.07.2019.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu gradnja glamping kompleksa na Kozari - Pašini konaci mogli bi dobiti sportske terene i ugostiteljske objekte

Kozara
Planom parcelacije lokaliteta Pašini konaci u Nacionalnom parku Kozara predviđena je nova turistička ponuda - glamping, odnosno kampovanje u luksuznim šatorima namenjeno korisnicima koji nisu spremni da žrtvuju udobnost za vreme boravka u prirodi.

Predviđena je gradnja 19 drvenih kućica - brvnara i pet drvenih platformi sa šatorima i terasama, gde će 80% jedinica biti projektovano sa kuhinjom i kupatilom, kao i uređenje kamp parcela za kampere, a u centralnom dijelu trg i ognjište, te pešački prilazi do smeštajnih i servisnih objekta.

Osim smeštajnih kapaciteta, planirana je izgradnja otvorenih sportskih terena i dečijih igrališta, centralnog objekta sa administrativnim delom, recepcijom i servisom, te poslovnog objekta sa trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima i parkinga sa 38 mesta.

Planirani su uređenje korita bujičnog potoka Gračanica i delimična kolektorizacija ispod saobraćajnih površina, kao i postavljanje više kolskih i pešačkih mostova preko ovog vodotoka.

Travnate površine predviđene su za rekreaciju, pešačke staze, mobilijar za odmorišta i privremeno postavljanje šatora.

Područje Pašini konaci površine je 2,9 hektara već dugi niz godina je zapušteno, u dobroj meri zahvaćeno širenjem obližnjih šuma. Putevi su devastirani i neuslovni za odvijanje putničkog saobraćaja.

U celosti je u vlasništvu Republike Srpske, a njime upravlja Nacionalni park Kozara.

Nakon što je usvojen u Skupštini grada Prijedor, nacrt ovog plana upućen na javni uvid koji traje do 12. avgusta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.