NavMenu

Kovački centar Valjevo kuje obojene metale za namensku i civilnu indsutriju - U planu serijska proizvodnja minskih, raketnih i artiljerijskih programa

Izvor: RTS Nedelja, 28.07.2019. 13:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Avatar_023/shutterstock.com)Ilustracija
Kovački centar u Valjevu u saradnji sa kompanijom Jugoimport SDPR oživeo je pogon zatvorene fabrike Petar Drapšin u Mladenovcu. U njemu se kuju obojeni metali za namenske i civilne potrebe. Time je otklonjeno usko grlo u proizvodnji otkovaka za namensku industriju Srbije, jer u Valjevu nisu obrađivani obojeni metali.

U posrnulom gigantu Petar Drapšin u Mladenovcu opet rade moćne prese. Naime, u pogonu Kovačnice koji je kupio Jugoimport SDPR za potrebe Kovačkog centra u Valjevu osvojena je nova tehnologija kovanja obojenih metala.

Renoviranje je koštalo 5 mil EUR, a u pogon su prebačene sve mašine iz mladenovačke livnice.

- Investiranjem Jugoimporta i Kovačkog centra Valjevo došli smo u situaciju da smo ovaj pogon podigli na zdrave noge i mogu da kažem da je jako bitan za Kovački centar Valjevo zbog celokupne proizvodnje i procesa kovanja koji smo objedinili. U Valjevu se kuje čelik, a ovde aluminijum i obojeni metali - rekao je Milan Đurović, pomoćnik direktora Kovačkog centra Valjevo.

Srbija više ne uvozi otkovke za teško naoružanje. U Kovačnici su angažovani najkvalitetniji majstori iz nekadašnjeg Petra Drapšina. Pripremaju se za proizvodnju novih kalibara za serijsku proizvodnju minskih, raketnih i artiljerijskih programa.

Sa Mašinskim fakultetom u Beogradu potpisali su ugovor o saradnji.

- Naša uloga, pored usavršavanja mladih kadrova, studenata i mladih inženjera, je implementacija najnovijih naučno-istraživačkih dostignuća u proizvodne procese i procedure u ovom preduzeću sa jedne strane i sa druge rešavanje nestandardnih, specifičnih problema koji se tokom proizvodnje mogu pojaviti - naveo je prof. dr Aleksandar Simonović, prodekan Mašinskog fakulteta za naučno-istraživačku delatnost.

Tehnički remont Bratunac koji je proizveo oklopno vozilo "despot" u toj fabrici kupuje kovane rukohvate za svoj pištolj "vampir".

- Kovački centar vidimo kao pouzdanog partnera za realizaciju naših budućih projekata - istakla je Svetlana Stanimirović, tehnolog-konstruktor u Tehničkom remontu Bratunac.

Kovački centar Valjevo, sa pogonom u Mladenovcu, zapošljava 320 radnika i najmodernije je opremljen u ovom delu Evrope. Svojim dostignućima, od kojih je najveće osvajanje kalibra 155 mm za haubice velikog dometa, daje poseban doprinos usavršavanju namenske industrije Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.