NavMenu

Turski tok zapeo na bugarskom sudu

Izvor: Politika Petak, 26.07.2019. 10:29
Komentari
Podeli
(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Gradnja gasovoda Turski tok preko Bugarske, od čega zavisi snadbevanje Srbije ruskim gasom, još nije počela, iako je planirano da radovi startuju ovog meseca.

Razlog za to je što je cela stvar zastala na sudu, piše Politika.

Italijansko-saudijski konzorcijum Arkada, koji je prvobitno trebalo da se bavi ovim poslom, a koji je suspendovan zato što dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku, podneo je tužbu jer se smatra oštećenim, i to pogotovo posle saznanja da je bugarska strana spremna da novoizabranom konzorcijumu za razvoj gasa Bugarska spusti cenu za 31,5% od prvobitno ponuđene.

Odmah nakon suspenzije, direktor bugarskog operatera gasa Vladimir Malinov je prošlog meseca najavio da će se gradnjom gasovoda preko Bugarske baviti novi konzorcijum za razvoj gasa Bugarska.

Prvo ročište očekuje se tokom septembra zbog čega nije realno očekivati da će prve količine gasa sa Turskim tokom preko Bugarske i Srbije poteći pre kraja ove godine.


Izvor Politike navodi da je najvažnije da Bugarska za sada čvrsto stoji iza odluke da ovaj gasovod gradi, jer joj je, kao i Srbiji, gas potreban, pogotovo što se zna da se početkom naredne godine može očekivati potpuni prekid isporuke gasa preko Ukrajine, a poznato je da najveće količine ruskog gasa u Srbiju i okolne zemlje stižu ovom trasom.

Isti izvor podseća da će se Srbija, ako Bugarska iz bilo kojih razloga odustane od projekta, snadbevati iz najvećeg gasnog skladišta Baumgarten u Austriji i preko Mađarske dobijati gas, samo je pitanje po kojoj ceni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.