Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.07.2019.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Surčin želi da završi Dom kulture u Bečmenu - U planu i rekonstrukcija vrtića i izgradnja sportske hale (FOTO)

Rešenje Jovana Radojevića (Foto: Jovan Radojević )
Gradska opština Surčin raspisala je u aprilu ove godine studentski konkurs, kojim je želela da pronađe rešenje za rekonstrukciju započetog Doma kulture u Bečmenu. Predato je ukupno 12 radova, a sredinom juna je obavljena i odluka žirija.

- Sama početna ideja bila je se ovaj konkurs napravi za studente, kako bi se dobile sveže ideje od učesnika koji nisu opterećeni propisima, vrednošću investicije, željama investitora i ostalim stvarima svakodnevnog života - kaže za eKapiju predsednik GO Surčin Stevan Šuša.

Dodeljene su tri jednakovredne nagrade u iznosima od po neto 45.000 dinara autorima: Jovanu Radojeviću, Aleksandru Majstoroviću, Katarini Nikolić i Milošu Temerinskom, koji su poslali zajednički rad.

Dodeljena su i tri jednakovredna otkupa u iznosima od po 15.000 dinara autorima: Jovani Zorici, Katarini Ječmenici, Minji Radenković, potom Daliboru Kneževiću i Aleksandru Paviću, kao i Sari Jeličić, Andrijani Pavlović i Nikoli Alempijeviću.

Jovan Radojević je svoje programsko-idejno rešenje predstavio kao novu gravitacionu tačku Bečmena. Na uglu objekta predložio je ugostiteljski prostor na dve etaže, a u prizemlju komercijalne prostore za izdavanje. Na spratu bi se nalazile prostorije namenjene lokalnoj zajednici i kulturnim sadržajima. Ovde bi se nalazila i biblioteka, kao i arhiv. Ipak, centralni motiv je otvoreni atrijum, sa zelenilom i prostorom za odmor i rekreaciju. Predviđen je i adekvatan broj parking mesta, kao i uređenje ispred Doma kulture.

Aleksandar Majstorović je koncept zasnovao na širem arhitektonskom nasleđu Srema. Prema njemu, atrijum je simboličko težište novog centra Bečmena. To je javni prostor koji omogućava organizovanje javnih okupljanja, pijačnih dana, festivala, izložbi, letnjeg bioskopa, javnog gledanja utakmica i tako dalje. Zamišljene su prostorije recepcije, administracije, kao i one za davanje u zakup - kancelarije, lokali, kafe, market i tako dalje.
Rešenje Aleksandra Majstorovića (Foto: Aleksandar Majstorović)

Katarina Nikolić i Miloš Temerinski svoj koncept zasnovali su na održavanju duha mesta, očuvanju vrednosti i stvaranju arhitekture koja ima svoj identitet, ali pripada i poštuje okruženje u kojem se nalazi, kako su naveli u radu. Oni su u svom radu stavili akcenat na galeriju, odnosno izložbeni prostor, kao i na salu za pozorišne predstave i projekcije filmova. Ona bi mogla da se koristi i kao prostor za koncerte, svečane skupove, konferencije, ceremonije i tako dalje, ali i kao letnja scena. Komercijalni prostor namenjen je iznajmljivanju. Osmislili su i biblioteku, čitaonicu sa prostorom za korišćenje interneta i računara, ali i dnevnim boravkom za najmlađe. Sprat u potpunosti zauzima kafe - bar sa natkrivenom terasom. Otvoreni prostori oko objekta osmišljeni su za štandove za prodaju robe, klupice za odmaranje, zelene površine, dečije igralište, parking.

Predlog Katarine Nikolić i Miloša Temerinskog (Foto: Katarina Nikolić i Miloš Temerinski)

Dodatne informacije o ovim i preostalim radovima potražite OVDE.

- Naši mladi učesnici konkursa, budući arhitekte, veoma uspešno su sagledali problematiku i dali veoma upotrebljiva rešenja, sveže ideje i na taj način i potvrdili početnu ideju. Žiri će nastaviti da se bavi ovom temom na način da se u krajnjoj varijanti dođe do rešenja koje će biti upotrebljivo i moguće izvesti. Svakako, GO Surčin planira da se posao oko ove investicije nastavi i da krajnji rezultat bude uređeni prostor i objekat kojim će se stanovnici Bečmena, ali i Surčina, ponositi i koji će im biti od koristi - kaže Šuša.

Dodaje da se nadaju da bi tokom ove godine moglo doći do projektovanja i izdavanja građevinske dozvole, kada bi se znala i vrednost investicije.


Investicije u Surčinu

Osim ovog projekta, GO Surčin u fazi je potpisivanja ugovora za rekonstrukciju vrtića u Kosovskoj ulici. Po potpisivanju ugovora očekuje se početak rekonstrukcije kompletne zgrade.

- Završili smo i svu dokumentaciju za fiskulturnu salu, odnosno halu u Dobanovcima. Očekujemo da u narednom periodu uđe u postupak za raspisivanje tendera za izvođača radova - rekao je Stevan Šuša.

Kada je reč o golf terenima, koji su najavljeni još 2008. godine, predsednik GO Surčin kaže da se radi projektna dokumentacija, za koju je potrebno dosta vremena. Kada je reč o Nacionalnom stadionu, Šuša kaže da je u toku izrada plana detaljne regulacije i to radi Urbanistički zavod.

U vezi sa investicijama na polju turizma, Stevan Šuša kaže da u planu stoje već pomenuti golf tereni, kao i fudbalski stadion, koji će svakako pospešiti razvoj turizma, a ono što je urađeno u skorijem periodu od većih investicija su hoteli i smeštajni kapaciteti, koji su izgrađeni u privatnom sektoru.


Turistička ponuda Surčina

Kada je reč o turističkoj ponudi Surčina, izdvaja se pre svega mogućnost aktivnog odmora u prirodi.

Tu je nautičko selo Biser, koje je smešteno u Boljevcima. Ovaj turistički kompleks na obali Save ima smeštajne kapacitete na vodi, sa sportskim terenima. Za ljubitelje pecanja u ponudi je ribnjak Bečmenska bara, koji se nalazi u naselju Bečmen. Sastoji se od četiri ribnjaka ukupne površine oko 53 hektara. Bojčinska šuma je izletište zaštićeno kao memorijalni prirodni spomenik. To je zaštićeno prirodno dobro III kategorije. Upotpunjeno je trim stazom, konjičkim klubom i letnjom scenom na kojojoj se održava manifestacija Bojčinsko kulturno leto.

- Za ovu sezonu izdvajamo upravo tradicionalnu manifestaciju "Bojčinsko kulturno leto", koja se ove godine održava od 8. juna do 31. avgusta, kao i manifestaciju "Biserna griva Donjeg Srema" u oktobru.

Aleksandra Kekić

Fotogalerija
Studentski radovi - Dom kulture Bečmen

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.