NavMenu

Zakon kontroliše radno vreme - prodavnice, agencije, benzinske stanice rade po precizno utvrđenoj satnici

Izvor: Politika Četvrtak, 17.09.2009. 09:18
Komentari
Podeli

Prodavnice prehrambenih proizvoda moraju biti otvorene svakog radnog dana od sedam do 12 i od 17 do 20 časova. Kupci subotom mogu da pazare od 8 do 16 časova, a nedeljom dežurne prodavnice i samousluge treba da rade od osam do 12 časova. Ovo radno vreme će obavezivati trgovinske lance ukoliko danas odbornici beogradskog parlamenta potvrde odluku gradske vlade.

Odlukom Gradskog veća i ugostiteljsko-turističke agencije i informativno-turistički centri moraju da budu otvoreni svakog dana, uključujući i nedelju. Hoteli, moteli i prenoćišta radiće neprekidno. Auto-kampovi primaće goste od 1. maja do 30. septembra.

Restorani će raditi od 12 do 15.30 časova i od 19 do 22 časa, restorani na vodi od 10 do dva posle ponoći, noćni restorani od 20 do dva posle ponoći, kafane od sedam do 23 časa, barovi i kabarei od 21 do četiri sata posle ponoći, gostionice, bifei i krčme od sedam do 23 časa.

Odluka o radnom vremenu u određenim delatnostima i poslovima u gradu primenjuje se od 1990. godine, ali je do sada pretrpela brojne izmene. U međuvremenu su promenjeni zakonski propisi u oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine, a usvojeni su i Zakon o privrednim društvima, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o glavnom gradu i Statut grada. Sekretarijat za privredu je zbog usklađivanja sa zakonskim propisima pripremio odluku o kojoj će odbornici raspravljati na sutrašnjoj sednici.

Kiosci u zoni Beogradskog trgovinskog centra, koji obuhvata Knez Mihailovu, Terazije i Kralja Milana, moraju biti otvoreni od sedam do 20 časova, a nedeljom od sedam do 12 časova. Poslastičarnice u užem centru grada radiće od devet do 22, a ugostiteljske radnje od devet do 24 časa.

Ekspoziture banaka koje posluju sa tekućim računima i štednim ulozima građana moraju biti otvorene svakog dana od 8 do 19 časova, subotom od 9 do 15. Menjačnice u hotelima biće otvorene svakog dana non-stop, uključujući i nedelju, a menjačnice na autobuskoj i železničkoj stanici od šest do 22 sata.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 17.09.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.