NavMenu

Nemci na auto-putu postavili kablove za punjenje hibridnih kamiona u toku vožnje

Izvor: Energetski portal Četvrtak, 25.07.2019. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Nemačka je u maju ove godine otvorila svoj prvi "električni" put pridruživši se tako Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama koje su u prošlosti sličnim poduhvatom električnim i hibridnim vozilima već obezbedile mogućnost punjenja u toku vožnje.

Deonica auto-puta na severu Frankfurta, dugačka 10 km, bila je unapređena sistemima kablova nalik onima iznad vozova, tramvaja i trolejbusa s ciljem smanjenja emisija štetnih gasova od strane saobraćajnog sektora i posledičnog smanjenja zagađenja vazduha.

Projekat je tek u povoju, a samo za sprovođenje test-faze Ministarstvo životne sredine Nemačke je izdvojilo 15 mil EUR. Povrh toga, u razvoj neophodne energetske infrastrukture je uloženo 14,6 mil EUR.

Princip "elektrifikacije" saobraćajnica je 2012. godine razvila jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti elektronike i elektrotehnike, Siemens.

Napredna tehnologija omogućava da hibridni kamioni, pri brzini i do 90 km/h, pomoću tzv. pantografa na njihovim krovovima (pantografi – tehnički uređaji za prenos električne energije) "vuku" električnu energiju iz postavljenih kablova, te da se na taj način pune. Kada isprazne kapacitete baterija, hibridi se prebacuju na dizel pogon.


Odsek za saobraćaj nemačke savezne države Hesen, u kojoj je i realizovan projekat, je saopštio da je električna energija iz kablova na auto-putu obnovljivog porekla, što daje još jednu dimenziju održivosti.

Saobraćajnicama Nemačke i dalje jezdi neznatan broj hibridnih kamiona, ali su stručnjaci procenili da bi zaokret ka elektropogonu preduzetnicima na pređenih 100.000 km uštedeo oko 20.000 EUR – što će ih potencijalno motivisati da se ubuduće kreću na električnu energiju.

Ukoliko se dekarbonizacija posredstvom "elektrifikacije" puteva ispostavi izvodljivom, još 13.000 kilometara nemačke saobraćajne mreže će biti opremljeno kablovima za punjenje hibrida, najavili su nadležni organi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.