NavMenu

Izgradnja helidroma u Moravičkom okrugu

Izvor: Glas zapadne Srbije Sreda, 24.07.2019. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, sagledavajući potrebe razvoja vazdušnog saobraćaja u Republici Srbiji, pokrenuo je akciju registracije i otvaranja helidroma u svim upravnim okruzima. Načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović smatra da je za Moravički okrug ovo značajno pitanje kad je u pitanju razvoj vazdušnog saobraćaja, posebno u slučaju hitnih medicinskih i drugih intervencija, kao i pomoći u spašavanju stanovništva u vanrednim situacijama.

- To nisu velika ulaganja, jer helidromi za manje helikoptere mogu biti na travnatim, betonskim i asfaltnim lokacijama sa bezbednim prilazom prečnika od najmanje 20-tak metara, a za javni prevoz zahtevi i ulaganja su nešto veći - rekao je Jolović.

Zbog toga, Jolović zatražio je od sve četiri loklane samouprave da, ukoliko su prepoznali potrebu da se na njihovom području izgradi i registruje helidrom, odrede potencijalnu lokaciju (ili više lokacija), posle čega će ovlašćena lica Direktorata izvršiti preliminarni pregled potencijalnih lokacija i u saradnji sa okrugom i lokalnim samoupravama usaglasiti dalji tok aktivnosti.

Zahtev za izgradnju helidroma mogu podneti i sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica, ukoliko su spremni da obezbede lokaciju, isti grade i održavaju odnosno njime gazduju u skladu sa propisima.

Do sada helidrom u Moravičkom okrugu samo ima Guča, kod Hotela Zlatna truba i Takovo u Gornjem Milanovcu.

Podsetimo, cilj otvaranja helidroma je omogućavanje bezbednog sletanja i poletanja helikoptera na području okruga za sve vrste nekomercijalnog letenja, sve vrste posebne delatnosti u vazdušnom saobraćaju koje se obavljaju uz naknadu, potrebe državnih organa, hitnih medicinskih i drugih intervencija, kao i pomoć i spasavanje stanovništva u vanrednim situacijama.

Troškovi inicijalnog pregleda potencijalnih lokacija, pregled dokumentacije, postupak izdavanja saglasnosti za korišćenje helidroma i sva druga stručna pomoć Direktorata biće finansirani iz budžeta Direktorata, dok će jedinica lokalne samouprave, drugo pravno ili fizičko lice, preuzeti na sebe troškove izvođenja građevinskih radova i održavanja helidroma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.