Izvor: eKapija | Utorak, 23.07.2019.| 16:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stupio na snagu Zakon o nauci i istraživanjima

(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Zakon o nauci i istraživanjima stupio je na snagu 16. jula 2019. godine, navoi se na sajtu Informativno poslovnog centra.

Zakonom se uređuje sistem nauke i istraživanja u Republici Srbiji, i to planiranje i ostvarivanje opšteg interesa u nauci i istraživanju, obezbeđivanje kvaliteta i razvoja naučnoistraživačkog rada, pravni položaj instituta, osnivanje i upravljanje institutima, sticanje zvanja istraživača, institucionalno finansiranje i finansiranje drugih programa od opšteg društvenog interesa, vođenje evidencije, kao i druga pitanja od značaja za sistem nauke i istraživanja.

Stupanjem na snagu Zakona prestaje da važi Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 110/2005, 50/2006 - ispravka, 18/2010 i 112/2015), osim odredaba čl. 27a–27d koje se odnose na Centar za promociju nauke.

Uspostavljanje kombinacije projektnog i institucionalnog finansiranja je jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona. Institucionalno finansiranje nauke i istraživanja (naučnoistraživačke delatnosti) od strane ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, će imati dve komponente: osnovnu, koja će obezbediti stabilno finansiranje i razvojnu, koja će zavisiti od stepena ispunjenosti parametara uspešnosti. Pored institucionalnog finansiranja naučnoistraživačke delatnosti obezbeđeno je i projektno finansiranje u skladu sa Zakonom o Fondu za nauku Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 95/2018).


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.