NavMenu

Stupio na snagu Zakon o nauci i istraživanjima

Izvor: eKapija Utorak, 23.07.2019. 16:47
Komentari
Podeli
(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Zakon o nauci i istraživanjima stupio je na snagu 16. jula 2019. godine, navoi se na sajtu Informativno poslovnog centra.

Zakonom se uređuje sistem nauke i istraživanja u Republici Srbiji, i to planiranje i ostvarivanje opšteg interesa u nauci i istraživanju, obezbeđivanje kvaliteta i razvoja naučnoistraživačkog rada, pravni položaj instituta, osnivanje i upravljanje institutima, sticanje zvanja istraživača, institucionalno finansiranje i finansiranje drugih programa od opšteg društvenog interesa, vođenje evidencije, kao i druga pitanja od značaja za sistem nauke i istraživanja.

Stupanjem na snagu Zakona prestaje da važi Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 110/2005, 50/2006 - ispravka, 18/2010 i 112/2015), osim odredaba čl. 27a–27d koje se odnose na Centar za promociju nauke.

Uspostavljanje kombinacije projektnog i institucionalnog finansiranja je jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona. Institucionalno finansiranje nauke i istraživanja (naučnoistraživačke delatnosti) od strane ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, će imati dve komponente: osnovnu, koja će obezbediti stabilno finansiranje i razvojnu, koja će zavisiti od stepena ispunjenosti parametara uspešnosti. Pored institucionalnog finansiranja naučnoistraživačke delatnosti obezbeđeno je i projektno finansiranje u skladu sa Zakonom o Fondu za nauku Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 95/2018).



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.