Izvor: Capital | Utorak, 23.07.2019.| 16:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stopiran tender za izgradnju HE Dabar - Kancelarija za razmatranje žalbi poništila deo postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača

Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)
Preduzeće Hidroelektrana Dabar moraće ponovo da ocenjuje pristigle zahteve firmi za učešće na tenderu za izgradnju hidroelektrane Dabar, nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila deo postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju ove HE.

Odlučujući o žalbi konzorcijuma, koji čine kompanije China National Electric Engineering iz Kine i RIKO iz Slovenije, Kancelarija za razmatranje žalbi je prihvatila deo navoda konzorcijuma, dok je deo odbacila kao neosnovan.

Odbačen je deo žalbe konzorcijuma koji se odnosi na njihovu diskvalifikaciju iz postupka javne nabavke, dok su prihvaćeni navodi da ni ostali ponuđači nisu dokazali kadrovsku sposobnost.

- Odbijaju se navodi konzorcijuma izjavljeni u delu ocene ugovornog organa o nedopustivosti učešća u takmičarskom dalogu, kao nekvalifikovanog kandidata, dok se usvaja žalbeni navod koji se odnosi na osporavanje kandidata koji su, prema oceni ugovornog organa, dokazali kadrovsku sposobnost - navodi se u odluci Kancelarije za žalbe.

Kancelarija je poništila dva zapisnika o pregledu i oceni zahteva za učešće u postupku takmičarskog dijaloga za finansiranje i izgradnju objekata HE Dabar.

- Ove radnje se vraćaju na ponovni postupak ocene kadrovske sposobnosti kandidata u delu kako je osporen žalbom - dodaje se u odluci.

U obrazloženju odluke kojom se poništavaju zapisnici, Kancelarija navodi da je u njima, između ostalog, navedeno da su zahtev za učešće dostavila četiri kandidata, a da su dva kandidata kvalifikovana i prihvatljiva.

- U delu koji se odnosi na obrazovne i profesionalne kvalifikacije kandidata za dva kandidata u odvojenim, napred označenim zapisnicima, navedeno je "dostavljeno". Takav nepravilan i neuverljiv pristup ugovornog organa ocenjen je neprihvatljivim, nepouzdanim i nedovoljnim da bi se nesumnjivo prihvatila ocena o sposobnosti kandidata, te će ponavljanjem radnji ugovorni organ pripremiti dokumentaciju u spisu, tako da će ona sadržavati potrebne analitičke elemente prikaza traženih i dostavljenih dokaza - navodi se u obrazloženju odluke.

Preduzeće Hidroelektrana Dabar raspisalo je u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju objekata HE ukupne vrednosti oko 430 mil KM. Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019.

Prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dve kineske kompanije koje su 22. aprila odabrane za drugu fazu takmičenja.

Iz daljeg takmičenja je diskvalifikovan konzorcijum CNEEC-RIKO, nakon čega je usledila žalba u kojoj su tvrdili da je tender za HE Dabar namešten.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.