NavMenu

Srbija bi trebalo da se okrene Africi - Među 10 zemalja u svetu sa najvećom stopom rasta, sedam je sa ovog kontinenta

Izvor: Beta Utorak, 23.07.2019. 12:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wael alreweie/shutterstock.com)Ilustracija
Izvršni predsednik Investicionog foruma Afrike (SAIF) Žarko Tarić rekao je da postoje velike mogućnosti za intenzivniju ekonomsku i poslovnu saradnju Srbije i Južnoafričke republike (JAR) kao i cele Afrike, ali da se nedovoljno koriste.

- Države tog kontinenta su perspektivno tržište sa visokim stopama privrednog rasta. Među deset zemalja u svetu sa najvećom stopom rasta, sedam je afričkih - rekao je Tarić u intervjuu za Magazin Biznis.

Dodao je da su zbog toga na tom tržištu "glavne" države sveta već zauzele svoje pozicije, ali da za Srbiju i za region Balkana i dalje ima mesta.

- Srbija bi trebalo da se više okrene i JAR-u i ostalim afričkim zemljama, jer tamo možemo da napravimo kvalitetniji tržišni prodor, umesto što uzaludno kucamo na, za nas, poluzatvorena vrata Evropske unije - smatra Tarić, koji je i izvršni direktor kompanije za konsultanski menadžment Minatar.

Naveo je da Srbija u JAR godišnje izvozi robu za samo 3,5 mil USD, što je "mizernih" 0,02% ukupnog godišnjeg izvoza Srbije. Rekao je da postoji mogućnost da Srbija prenese znanje i tehnologiju i da izgradi nove fabrike i prerađivačke kapacitete, pre svega u poljoprivredi, jer su tamošnji državni fondovi već namenili milijarde evra za podsticaje.


- JAR je pravno vrlo uređeno tržište i jedno od najjačih legalnih tržišta za koje znam, sa jakim sistemom i izgrađenom institucionalnom infrastrukturom. Oni ubrzano menjaju i ispravljaju nedostatke. Uveren sam da će ta zemlja vrlo brzo postati mala Amerika - rekao je Tarić.

U JAR su dominantni Nemci, Italijani, Holandjani, a sada i Kinezi. Kako kaže Žarko Tarić, Nemci su zastupljeni u auto-industriji i fabrike imaju i BMW i Mercedes i to već duže od dve decenije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.