NavMenu

Zašto će nas od avgusta više koštati vožnja auto-putem

Izvor: RTS Utorak, 23.07.2019. 10:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bullstar/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština Srbije nedavno je usvojila izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12%. Direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak očekuje da će novi cenovnik stupiti na snagu u prvim danima avgusta.

On njavljuje da će vlada u četvrtak usvojiti povećanje cene putarine, što bi zatim, u petak, trebalo da bude objavljeno u Službenom glasniku. Osam dana od tog trenutka zakon stupa na snagu, što je 2. ili 3. avgust, rekao je Drobnjak.

Putevi Srbije su Ministarstvu predložili povećanje putarine od 15%, ali je na Vladi usvojeno 12%. Drobnjak ističe da je poskupljenje putarina predloženo, jer finansijski to preduzeće "ne stoji kako treba", a potrebna su sredstva za održavanje puteva.

- Putarina kod nas je najjeftinija na Balkanu, i u poređenju sa putarinama u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji - rekao je Drobnjak.

Na konstataciju da u Sloveniji treba da se plati 15 EUR kako bi se celu nedelju koristio auto-put, koliko košta i put od Beograda do Niša i nazad, Drobnjak odgovara da je sistem u Srbiji pravedniji.

- Kod njih je 15 EUR i kada pređete 240 kilometara i kada pređete osam kilometara. Za učesnike u saobraćaju najkorektnije je da plate onoliko kilometara koliko pređu. Niko neće da kupi vinjetu koja traje sedam dana, kao da nema druga posla nego da se vozi po auto-putevima - rekao je Drobnjak.

Za one koji svaki dan voze auto-putem, to su veliki izdaci. Drobnjak kaže da su to "poslovni ljudi".


- Putuju poslovni ljudi, malo je onih koji nisu poslovni ljudi a idu auto-putem. Oni idu auto-putem kada idu na more. Sa tim povećanjem to je 900 dinara, što je 7,5 EUR, što je mala cena. Recimo, od Zagreba do naše granice je 280 kilometara i ta cena je leti 19 EUR, a kod nas za 240 kilometara samo 7,5 EUR - kaže Drobnjak.

Zbog radova na putevima proteklog vikenda stvorile su se kolone na tri deonice. Drobnjak objašnjava da je sezona radova od aprila do novembra, ali i da će do petka biti završeni radovi. Novi radovi počeće posle 20. avgusta zbog gužvi.

Bilo je i gužvi oko naplatnih rampi Nais i Doljevac.

- Za godinu dana te rampe će se skloniti i neće biti ni rampi ni problema. Kada se krene od Beograda, zaustavljaće se samo u Preševu i Dimitrovgradu, gde su čelne rampe - naveo je Drobnjak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.