NavMenu

Prokuplje uređuje tvrđavu na Hisaru, gradi se i pozornica - Uskoro tender za rekonstrukciju srednjovekovnog utvrđenja (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 23.07.2019. 10:06
Komentari
Podeli
Sanacija bedema i popravka oštećenih delova zida, izgradnja staze do tvrđave, kao i osvetljenje prostora samo su neki od radova u okviru restauracije srednjovekovne tvrđave na najpoznatijem prokupačkom šetalištu - na brdu Hisar iznad grada. Prema rečima gradonačelnika Aleksandra Simonovića vrednost celokupnog projekta je 34,5 miliona dinara, a sredstva Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 20 miliona biće iskorišćena za realizaciju prve faze ovog projekta, dok će ostatak sredstava obezbediti lokalna samouprava, preko nekih drugih projekata ili iz budžeta.

- Sredstva ćemo iskoristiti za restauraciju utvrđenja i izgradnju letnje pozornice, sa ciljem da ceo ovaj prostor dobije autentičan izgled i postane mesto za mnoga kulturna dešavanja - rekao je Simonović.

Tender za izradu projektno tehničke dokumentacije raspisan je u martu 2019, a prema dokumentaciji dostupnoj na sajtu grada, izabrane su firme Home plan i Samex group iz Beograda.
- Kako projekat već imamo, kao i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, sada predstoji raspisivanje tendera za izvođača radova. Radiće se sanacija, rekonstrukcija i konzervacija bedema, izgradnja staze do tvrđave i osvetljenje, kao i letnja pozornica, koja će po projektu imati 150 sedećih mesta. Hisar će dobiti jedan sasvim novi izgled kakav i zaslužuje, sa svim znamenitostima - istakao je Simonović.

Član Gradskog veća za kulturu, Milica Erić, istakla je da je cilj realizacije ovog projekta, na koji su građani dugo čekali, očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa grada Prokuplja.

- Kompleks Hisar proglašen je za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju. Tu je crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu. Dalje, prema vrhu Hisara, nalazi se plato velikana, sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, a tu je i spomenik Aleksi Saviću, kao i zadužbina "Savićevac" i Jug Bogdanova kula, kaže većnica Erić i dodaje da je Grad imao sreću da veoma brzo dođe do potrebnih sredstava, kako bi što pre počela realizacija projekta.
Kako navodi, ceo ovaj kompleks, počev od rekonstruisane zgrade Doma kulture, pa sve do vrha Hisara, biće pravo mesto za mnoga kulturna dešavanja, a posebno kada krenu manifestacije na letnjoj pozornici, što će biti nemerljiv doživljaj za posetioce.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.