Izvor: Beta | Ponedeljak, 22.07.2019.| 19:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Kragujevcu 12,7 miliona dinara kao podsticaj za poslodavce i nezaposlene

Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)
Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Kragujevcu i Grad Kragujevac uložili su 12,7 miliona dinara za subvencije poslodavcima koji zapošljavaju teže zapošljive osobe, za javne radove osoba sa invaliditetom i samozapošljavanje.

U zgradi Gradske uprave uručeni su ugovori i odluke poslodavcima i nezaposlenim licima koji će koristiti programe i mere aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini. Grad Kragujevac je obezbedio u zajedničkom projektu 6,9 miliona dinara, a NSZ 5,7 miliona dinara.

Na evidenciji filijale NSZ-a u Kragujevcu ima 17.200 nezaposlenih, što je za 1.300 manje u odnosu na lane, rekla je u Kragujevcu direktorka Gorica Bačanin.

Navela je da je veliko interesovanje za samozapošljavanje i da je pristiglo 300 prijava, od čega je odobreno 119, a u Kragujevcu 21.

Nezaposleni će početi sopstveni biznis u raznim delatnostima, pored ostalog opredelili su se za proizvodnju sveže hrane za životinje, uslužne i metaloprerađivačke delatnosti, kao i za otvaranje advokatskih kancelarija i stomatoloških ordinacija.

Bačanin je kazala da analize pokazuju da je održivost sopstvenog biznisa u prvoj godini 70%.

U okviru javnih radova Javno komunalno preduzeće Šumadija u Kragujevcu angažovaće 15 osoba sa invaliditetom na period od tri meseca na poslovima održavanja javnih površina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.