Izvor: Startit | Ponedeljak, 22.07.2019.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Amazonov recept za uspeh - Pišite saopštenja za javnost unapred!

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Džef Bezos, CEO Amazon-a, uveo je praksu za svoje timove koju malo drugih šefova ima. Bivši direktori Amazona tvrde da je ova navika jedna od glavnih uzroka inovativnosti kompanije.

Još od najranijih dana, Bezos od svojih timova traži da pišu "saopštenje za javnost", mnogo pre lansiranja novog proizvoda. Zaposleni tvrde da ova tehnika može da pomogne timu da napravi revolucionarne inovacije, a kompaniji da "preskoči" konkurenciju.

Kada se Amazonov direktor Džon Rosman pridružio kompaniji u martu 2002, morao je da napiše saopštenje za Amazon Marketplace - platformu preko koje se danas prodaje više od 50% artikala Amazona. Rosman je saopštenje napisao punih šest meseci pre pokretanja novog biznisa. Tekst nije zaista bio namenjen javnosti, već je imao internu funkciju - služio je da motiviše i ohrabri tim.

Tokom intervjua povodom njegove nove knjige Think Like Amazon, Rosman je rekao da zapisivanje ideja i predloga u potpuno narativnoj formi donosi veću jasnoću i, generalno, bolje ideje, kao i uspešnije sprovođenje ideja u delo.

Rosman je postavio četiri pravila za pisanje "budućih" saopštenja za javnost koji svakom timu može da obezbedi prednost, bez obzira na fazu razvoja, proizvod, uslugu ili inicijativu koju nudi.


Zacrtajte datum "objave" u budućnosti

Saopštenje za javnost treba da bude napisano kao da je proizvod već uspešan na tržištu, iako do samog lansiranja treba da prođe još dosta vremena. Rosman je podsetio da su mu u kompaniji tražili da napiše ovaj dokument za Marketplace čak šest meseci unapred. Pre nego što napišete saopštenje, treba da se zapitate: Za koji trenutak u budućnosti pišete i šta ćete tada smatrati za uspeh?


Stavite mušteriju u prvi plan

Saopštenje treba da objasni koje su tačno koristi za korisnika vašeg proizvoda ili usluge, kako je njegovo iskustvo unapređeno, zašto ste bolji od konkurencije i zašto su mušterije oduševljene.

Na primer, Rosman je za Amazon Marketplace napisao: prodavac može u pola noći da prijavi artikal, dobije narudžbinu i oduševi kupca.

Amazon je poznat po svojoj opsesiji kupcima - kao što bi i vi trebalo da budete, naglašava Rosman. Ukoliko razmišljate na taj način, uvek ćete moći da krenete od iskustva mušterija, pa da radite "unazad". Saopštenje za javnost vama i vašem timu daje preciznu ideju kako će proizvod ili ideja funkcionisati kada dođu do mušterija.


Definišite smele i jasne ciljeve

Rosman kaže da saopštenje mora da sadrži jasne, merljive rezultate koje ste "postigli", uključujući finansijske i operativne rezultate, kao i udeo na tržištu.

Kako se približavamo pedesetoj godišnjici od sletanja čoveka na Mesec, ne mogu da se ne setim saopštenja Džona Kenedija koje je dao pred kongresom još u maju 1961. Postavio je vrlo jasne i smele ciljeve i govorio je kao da se misija već uspešno završila. Tada je rekao da čitava nacija treba da se potrudi da čoveka bezbedno pošalje na Mesec i vrati na Zemlju, pre nego što se završi decenija.

U drugom govoru, na Rajs univerzitetu, Kenedi je bio još precizniji. Rekao je da će na Mesec poslati ogromnu raketu višu od 90 metara, dužine terena za fudbal, napravljenu od novih metalnih legura…

Ono što treba da definišete je šta je vaše sletanje na mesec. Neka vaše saopštenje bude precizno i hrabro.


Opišite prepreke koje morate da preskočite

Sudeći po Rosmanu, morate razgovarati o pitanjima koja treba rešiti kako biste postigli uspeh. Ovo je mesto na kome će saopštenje vašem timu pojasniti koji su to tačno problemi neophodni da se reše.

Skicirajte pitanja kojima tim mora da se pozabavi, ali ne brinite zbog toga što ih još uvek niste rešili. Vremena ima, kaže Rosman. Ideja je da vašem timu predočite kako će se osećati kada dođu do cilja i kako će svet izgledati posle toga.

Bezos je poznat po tome što traži saopštenje za javnost od svakog tima pre nego što izađu na tržište sa novim proizvodom ili idejom. On to radi zato što je vrlo teško biti inovativan - jer nije poenta u tome da stvorite proizvod koji će površno unaprediti svoju kategoriju. Prave inovacije, po definiciji, donose nešto potpuno novo i drugačije od onoga što je postojalo do tada.

Zbog toga saopštenje za javnost napisano za budućnost služi kao pokretačka snaga. On pokreće vas i vaš tim da pojasnite svoju viziju i tera vas da se još predanije upustite u izazov.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.