Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.07.2019.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojen novi Zakon o elektronskoj trgovini - Dostizanje evropskih standarda i suzbijanje sive ekonomije

(Foto: sirtravelalot/shutterstock.com)
Novi Zakon o trgovini i izmene Zakona o elektronskoj trgovini, koji su usvojeni u Skupštini Srbije, omogućiće značajno unapređivanje tih oblasti, a naročito u razvoju internet kupoprodaje, ocenila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, kazala da će nova regulativa dodatno obezbediti povoljniju klimu na domaćem tržištu u pogledu postizanja evropskih standarda i suzbijanja sive ekonomije, a na dobrobit i građana i privrede. Novi zakon trebalo bi da reguliše pojam sniženja, ali donosi i druge novine.

Podsetila je da su izmene Zakona o elektronskoj trgovini deo procesa pravne harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom, odnosno sa Direktivom o elektronskoj trgovini, dok novi Zakon o trgovini definiše pojmove elektronske prodavnice i elektronske platforme, kao i najčešće korišćene oblike elektronske trgovine, poput "vebšopa" i "dropšipinga". Opširnije o tome koje novine donosi zakon čitajte u posebnoj vesti.

- Između ostalog, otklonjene su nepreciznosti i nejasnoće u dosadašnjem tumačenju zakonskih odredaba i uveden je mehanizam uklanjanja nedopuštenih sadržaja na internetu, što sve treba da doprinese i ukupnom razvoju digitalne ekonomije i informacionog društva - navodi se u saopštenju državne sekretarke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.