Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.07.2019.| 13:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poreska uprava počela da koristi veštačku inteligenciju

(Foto: jamesteohart/shutterstock.com)
Prirodno-matematički fakultet iz Novog Sada u saradnji sa Poreskom upravom započeo je novi vid saradnje, odnosno obradu velikih skupova podataka kojima Poreska uprava raspolaže. Zajednička je ideja da se na osnovu analiza ciljano ide u kontrole i ostvari što bolji cilj nasumičnih ispekcija. Jedan od razloga saradanje i mali kapacitet inspektora kojima raspolaže Poreska uprava.

Primenom veštačke inteligencije i pravljenja algoritama omogućava se kvalitetnija analiza ponašanja pojedinačnih poreskih obveznika. Čim se u Poreskoj upravi upali crvena lampica, inspektor ide da obiđe tu firmu. Lampica se pali ukoliko bi ponašanje neke firme odstupalo od uobičajenih parametara, prenosi portal Biznis.vesti.rs.

- Analiza rizika već daje rezultate. U 2018. godini izvršeno je ukupno 13.281 terenskih kontrola, skoro 5.000 manje nego u 2017. godini kada je izvršeno 18.000 terenskih kontrola, a istovremeno su utvrđeni veći novootkriveni prihodi i to za 61% u odnosu na 2017. Obračunati novootkriveni prihodi u 2018. godini iznosili su oko 26,3 milijardi dinara i najviše se odnose na PDV (10,12 milijarde dinara), porez na dobit (5,47 milijardi dinara), poreze i doprinose po odbitku (5,2 milijarde dinara) i akcize (4,2 milijarde dinara) - izjavila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.