Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 22.07.2019.| 13:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svetska banka odobrila Srbiji 40 mil USD za smanjenje gužvi na graničnim prelazima

(Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Svetska banka odobrila je Srbiji 40 mil USD u okviru projekta Trade and Transport Facilitation, koji ima za cilj da smanji vreme zadržavanja na graničnim prelazima.

- U pitanju je regionalni projekat u koji su, pored Srbije, uključene Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države iznosi 90 mil USD - rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Zajam ugovoren ove godine ratifikovan je u Narodnoj skupštini krajem maja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Korisnici novca su Uprava carina, Infrastruktura železnice Srbije, JP Putevi Srbije i Koridori Srbije, a planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini 2019. godine.

- Srbija je u prethodne četiri godine izgradila oko 300 kilometara autoputeva, a u tom periodu broj vozila na našim autoputevima povećan je sa 37 miliona na blizu 54 miliona vozila u 2018 godini. Posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, očekujemo dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju - istakla je Mihajlovićeva.

Dodala je da projekat sa Svetskom bankom obuhvata više komponenti, između ostalog, olakšavanje prekograničnog saobraćaja, razvoj inteligentnih transportnih sistema na Koridoru 10, kao i unapređenje putno-pružnih prelaza na železničkoj infrastrukturi.

Jedinica za sprovođenje projekta biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer će u tom resoru biti težište aktivnosti, dok će finansiranje i ugovaranje radova i usluga biti pri Ministarstvu finansija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.