Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 22.07.2019.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

ČADEŽ: PKS ima zadatak da uoči problem i da na njega ukaže zakonodavcu

(Foto: Youtube screenshot)
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, gostujući na RTS-u, rekao je da su strane investicije u našoj zemlji u prvih šest meseci ove godine veće za 14% u odnosu na prethodnu godinu.

Ukazao je da je država emitovanjem obveznica omogućila bankama da se povoljnije i sa manje rizika zadužuju na međunarodnom tržištu, što znači da će privrednici moći da uzmaju jeftinije zajmove.

Govoreći o novom ulaganju kineskog Hestila u smederevsku železaru od 80 miliona dolara, Čadež kaže da to pokazuje da je kineski partner došao da ostane duži period, da modernizuje proizvodnju i bude produktivniji uprkos previranjima na globalnom tržištu.

Kada je reč o Sporazumu o saradnji Skuštine Srbije i Privredne komore, kaže da bi taj dokument trebalo da omogući Komori da na institucionalizovan način pomogne Parlamentu i poslanicima da razumeju bolje zakonske predloge koji su važni za privredu:

- Prema Zakonu o komorama uloga PKS je da dâ svoje mišljenje na zakonske predloge koji se tiču privrednih aktivnosti.

Napomenuo je da je privrednicima važno da kroz skupštinske odbore za privredu i poljoprivredu mogu da ukažžu na određene stvari koje zakonodavac ne vidi:

- Često novi zakoni nisu usklađeni sa ranije donesenim propisima. Na Privrednoj komori je da uoči problem na terenu i ukaže zakonodavcu da primeni ono što je potrebno. Kako bi se rešili problemi u poslovanju, PKS poslala je Vladi Srbije 160 inicijativa za doradu zakona iz oblasti privrede, a već ih je 70 usvojeno i implemetirano.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.