Izvor: Poslovne novine | Ponedeljak, 22.07.2019.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fabrika cementa Lukavac se sprema za maksimalnu upotrebu alternativih goriva - Očekivane investicije od 5 mil EUR do 2020.

Zahvaljujući ulaganjima više od 120 mil EUR u industrijska postrojenja i primenu najnovije tehnologije, Fabrika cementa Lukavac, vodeći proizvođač portland i zidarskog cementa u BiH, svrstava se među najmodernije fabrike cementa u Evropi.

Tržište cementa još je daleko od stvarnog oporavka nakon recesije i već godinama stagnira, međutim prema rečima Stjepana Kumrića, generalnog direktora Fabrike cementa Lukavac, menadžment ove kompanije svojom poslovnom politikom nastoji održati konkurentsku poziciju i ostvariti pozitivan poslovni rezultat.

- Ukupni prihodi u 2018. godini iznosili su 66,93 mil KM, što je u odnosu na isti period prethodne godine povećanje za 4,5%. Ukupno ostvarena vrednost izvoza u 2018. godini iznosila je 7,41 mi KM - rekao je Stjepan Kumrić generalni direktor Fabrike cementa Lukavac.

Biti inovativan, investirati u nove tehnologije proizvodnje, racionalizovati troškove poslovanja, te uvažavati zaheve i potrebe kupaca, sve su to odlike koje doprinose da Fabrika cementa Lukavac bude pozicionirana kao lider na tržištu BiH i u regionu.

- Kvalitet proizvoda, inovativnost, zadovoljni i motivirani uposlenici, fer i transparetni odnosi sa klijentima i poslovnim partnerima, te odgovornost prema ljudima i okolini, jesu osnovni temelji na kojima gradimo našu budućnost - dodaje Kumrić.

Brendovi Lukavac Cement i Lukavac Beton

Fabrika cementa Lukavac osnovana je davne 1974., a njena uspešna privatizacija izvršena je 2001. godine. Danas ova fabrika pripada uglednoj Asamer grupaciji iz Austrije, jednom od najvećih stranih investitora u BiH. Najpoznatiji brendovi ove fabrike: Lukavac Cement i Lukavac Beton simboli su za viskokvalitetne proizvode.

- Premiluk, Supraluk, Fineluk, Sulfaluk i Lumal su cementi i zidni malter za različite namene i u potpunosti su prilagođeni svim najnovijim svetskim zahtevima u građevinarstvu. Od 2014. godine poslovanje smo proširili na segment gotovog betona, te smo pokrenuli vlastitu proizvodnju u fabrikama betona u Sarajevu i Banjoj Luci, uz strogo poštivanje normi zaštite ljudi i prirodne sredine - objašnjava Kumrić.

Ova renomirana fabrika jedan je od pionira u korištenju alternativnih goriva u BiH i šire.

Najnovija tehnologija i industrijska postrojenja, u koje su investirali značajna finansijska sredstva, omogućavaju im da čak do 70% fosilnih goriva zamene alternativnim izvorima energije.

- Kao takvi, predstavljamo ozbiljnog partnera cirkularne ekonomije, koja se zasniva na ponovnom iskorišćavanju već upotrebljenog, sa posebnim akcentom na energetsku učinkovitost i ekološku održivost. Na ovaj način nastojimo biti aktivni akteri i inicijatori u ekonomski opravdanom upravljanju i zbrinjavanju otpada u BiH, što je zapravo jedna od gorućih tema - ističe Kumrić.

Ukupno planirane investicije Fabrike cementa Lukavac za period 2019-2020. iznose 10 mil KM (oko 5 mil EUR).

U toku su investicione aktivnosti koje se odnose na tehnološko osposobljavanje fabrike za maksimalnu upotrebu alternativih goriva, kojima direktno doprinose uštedi energije iz fosilnih goriva, smanjenju emisije kiselih gasova, poboljšavajući kvalitet proizvoda.

- Tehnološki smo osposobljeni poput najsavremenijih evropskih cementara da zauzmemo važnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji, čime smo već danas spremni odgovoriti najstrožijim ekološkim zahtevima. Pokrenuli smo i projekat VISIT US, kojim građanima Lukavca i svim zainteresovanim posebno fakultetima i školama, nudimo priliku da posete našu fabriku, upoznaju se sa procesom proizvodnje, modernim tehnologijama, proizvodima i načinima korišćenja alternativnih goriva - rekao je Kumrić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.