Izvor: N1 | Ponedeljak, 22.07.2019.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Carske terme na arheološkom nalazištu Medijana kod Niša biće otvorene za javnost na proleće 2020. godine

Poslednja istraživanja na arheološkom nalazištu Medijana kod Niša otkrila su da ovo antičko naselje ima i luksuzne terme, koje se prostiru na oko 1.200 m2. Ovaj kompleks će, prema najavama nadležnih, za javnost biti otvoren na proleće sledeće godine.

Na ovom lokalitetu do sada je otkriveno oko 20 objekata, a većim delom istraženi su vinski podrum, vila s oktogonalnom kulom i velikim salama, dve ranohrišćanske crkve i nekropola.

Nedavno su stručnjaci Arheološkog instituta Beograd, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Narodnog muzeja Niš, posle pauze od 50 godina, nastavili istraživanje kupatila vile sa peristilom, poznatije pod imenom Konstantinova vila.

- Kupatilo je bilo namenjeno gostima koji su boravili u samoj vili. U vezi je sa održavanjem prijema i vrlo je važan objekat za funkcionisanje samog čina gozbi, odnosno večeri koje su priređivane u čast gostiju - kaže arheolog Vesna Crnoglavac, pomoćnik direktora Narodnog muzeja Niš.

Ideja je bila da se istraživanje termi za nešto više od dva meseca završi u potpunosti, ali se, na iznenađenje arheologa, pokazalo da je reč o većem objektu i da to zahteva nastavak iskopavanja. Otkriveni su bazeni sa toplom i hladnom vodom, saune, sale za masažu, svlačionice, vežbaonice. Sve to uz podno grejanje i bogate ukrase poput mozaika, freski i skulptura.

- Kada je reč o ovakvoj vrsti carskih termi, imamo ih i u Gamzigradu, ali su one znatno manje - dodaje Crnoglavac.

Terme se nalaze u blizini termalnih izvora Niške banje, na imanju površine oko 50 hektara. Pretpostavlja se da ih je u rodnom gradu Naisu podigao jedan od najznačajnijih rimskih imperatora Konstantin Veliki.

- Na toj površini nalazi se veliki broj objekata. U centralnom delu je rezidencijalni, administrativni deo. Sama rezidencija ima veliki broj građevine različite namene, objekte za boravak vojnika, posluge i svih koji su živeli i radili na imanju. Pretpostavljamo da se u severnom delu nalaze i vrlo luksuzne privatne prostorije koje su služile za boravak vladara - objašnjava Vesna Crnoglavac.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.