NavMenu

Carske terme na arheološkom nalazištu Medijana kod Niša biće otvorene za javnost na proleće 2020. godine

Izvor: N1 Ponedeljak, 22.07.2019. 08:50
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
Poslednja istraživanja na arheološkom nalazištu Medijana kod Niša otkrila su da ovo antičko naselje ima i luksuzne terme, koje se prostiru na oko 1.200 m2. Ovaj kompleks će, prema najavama nadležnih, za javnost biti otvoren na proleće sledeće godine.

Na ovom lokalitetu do sada je otkriveno oko 20 objekata, a većim delom istraženi su vinski podrum, vila s oktogonalnom kulom i velikim salama, dve ranohrišćanske crkve i nekropola.

Nedavno su stručnjaci Arheološkog instituta Beograd, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Narodnog muzeja Niš, posle pauze od 50 godina, nastavili istraživanje kupatila vile sa peristilom, poznatije pod imenom Konstantinova vila.

- Kupatilo je bilo namenjeno gostima koji su boravili u samoj vili. U vezi je sa održavanjem prijema i vrlo je važan objekat za funkcionisanje samog čina gozbi, odnosno večeri koje su priređivane u čast gostiju - kaže arheolog Vesna Crnoglavac, pomoćnik direktora Narodnog muzeja Niš.

Ideja je bila da se istraživanje termi za nešto više od dva meseca završi u potpunosti, ali se, na iznenađenje arheologa, pokazalo da je reč o većem objektu i da to zahteva nastavak iskopavanja. Otkriveni su bazeni sa toplom i hladnom vodom, saune, sale za masažu, svlačionice, vežbaonice. Sve to uz podno grejanje i bogate ukrase poput mozaika, freski i skulptura.


- Kada je reč o ovakvoj vrsti carskih termi, imamo ih i u Gamzigradu, ali su one znatno manje - dodaje Crnoglavac.

Terme se nalaze u blizini termalnih izvora Niške banje, na imanju površine oko 50 hektara. Pretpostavlja se da ih je u rodnom gradu Naisu podigao jedan od najznačajnijih rimskih imperatora Konstantin Veliki.

- Na toj površini nalazi se veliki broj objekata. U centralnom delu je rezidencijalni, administrativni deo. Sama rezidencija ima veliki broj građevine različite namene, objekte za boravak vojnika, posluge i svih koji su živeli i radili na imanju. Pretpostavljamo da se u severnom delu nalaze i vrlo luksuzne privatne prostorije koje su služile za boravak vladara - objašnjava Vesna Crnoglavac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.