NavMenu

GAK "Narodni front" pokrenuo akciju skrininga na hipertenziju u trudnoći

Izvor: Politika Nedelja, 21.07.2019. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)
Ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" pokrenula je skrining na preeklampsiju, težak oblik visokog krvnog pritiska u trudnoći koji je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja trudnica i ploda.

Prema rečima dr Barbare Damnjanović Pažin, specijaliste ginekologije i akušerstva iz GAK "Narodni front", skrining je pregled koji uzima u obzir veći broj faktora, na osnovu kojih se proračunava individualni rizik svakog pojedinačnog pacijenta da tokom trudnoće ispolji povišen krvni pritisak. Vreme za skrining na preeklampsiju je između 11. i 14. nedelje trudnoće, računajući od prvog dana poslednje menstruacije.

On uzima u obzir podatke iz anamneze pacijenta, parametre ultrazvučnog pregleda, srednji arterijski pritisak meren na specifičan način i parametre iz krvi trudnice. To omogućava da se veoma rano, krajem trećeg meseca trudnoće kada se ovaj skrining program sprovodi, dođe do informacija o tome koje trudnice imaju povećan rizik da se kod njih ispolji preeklampsija. Time se stiču uslovi da se odgovarajućim nadzorom nad trudnicom, blagovremeno započne lečenje, čime se komplikacije mogu odložiti, a u značajnom procentu i sprečiti.

Dr Damnjanović Pažin ukazuje na to da trudnoća može da dovede do pojave hipertenzije ili da pogorša već postojeći povišen krvni pritisak. Uz krvarenja i infekcije, povišen krvni pritisak, a posebno preeklampsija, najčešći je faktor rizika za život i zdravlje trudnice i ploda. Ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči, mogu da se jave ozbiljne komplikacije u trudnoći, ali i teški hronični poremećaji zdravlja, kako kod žene, tako i kod deteta.

– Najčešće komplikacije koje nastaju kao posledica visokog krvnog pritiska jesu slabo napredovanje ploda, potreba za prevremenim porođajem zbog ugroženosti ploda ili trudnice, komplikacije usled nezrelosti novorođenčeta uzrokovane prevremenim rađanjem, prevremeno odvajanje posteljice i smrt ploda u materici. U najtežem obliku, poznatom kao eklampsija, može da dovede i do smrtnog ishoda trudnice – ističe dr Damnjanović Pažin.

U faktore visokog rizika za preeklampsiju spadaju hipertenzivna bolest tokom prethodnih trudnoća, hronična hipertenzija, hronične bubrežne bolesti, šećerna bolest, autoimune bolesti (antifosfolipidni sindrom i sistemski lupus eritematodes). Umereno povećan rizik imaju žene koje imaju više od 40 godina, one kojima je to prva trudnoća, trudnice kod kojih je interval od prethodne trudnoće veći od 10 godina, gojazne osobe kod kojih je indeks telesne mase (BMI) veći od 30, one kojima su majka ili rođena sestra imale preeklampsiju u trudnoći.


Zdrav životni stil, koji podrazumeva redovno bavljenje fizičkom aktivnošću, uz adekvatnu ishranu, kontrolu telesne težine i njenu optimizaciju, izbegavanje pušenja, redovne kontrole i pridržavanje preporučene terapije kod hroničnih bolesnika, jesu mere koje svaka trudnica može da preduzme pre nego što planira trudnoću i time doprinese smanjenju svog individualnog rizika da u trudnoći ispolji povišen krvni pritisak.

U samoj trudnoći redovne kontrole krvnog pritiska najbolji su način da se na vreme otkrije hipertenzija. Takođe, veoma je važno da trudnice vode računa o ishrani, i to u smislu adekvatnog kalorijskog unosa, koji u trudnoći nije značajno povećan, i time spreče prekomerni porast telesne težine u trudnoći. Preporučuje se i bavljenje umerenom fizičkom aktivnošću ukoliko za to nema medicinskih kontraindikacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.