NavMenu

Podrška malom biznisu sa 3 milijarde dinara u 2019.

Izvor: Tanjug Subota, 20.07.2019. 13:25
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Zbog velikog interesovanja malog biznisa za programe podrške, Ministarstvo privrede je gotovo dupliralo obezbeđena bespovratna sredstva za 2019, i, umesto prvobitnih 1,7 milijardi, obezbedili smo rekordnih tri milijarde dinara samo za udeo granta, izjavio je u subotu, 20. jula, državni sekretar Dragan Stevanović.

- Zadovoljni smo kako je u ovoj godini započelo i kojom dinamikom se odvija sprovođenje sufinansiranja tri programa - za nabavku opreme, razvojnog programa i programa za početnike u biznisu. Ove godine izdvojili smo ukupno 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava za te svrhe. Raduje nas što smo u prvih šest meseci sva sredstva potrošli i što smo, u najpozitivnijem smislu, bili prinuđeni da obezbedimo još gotovo isto toliko novca - rekao je Stevanović za Tanjug.

Navodi da se početkom godine očekivalo da će za razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i početnika u biznisu biti potrebno još oko 300 miliona dinara za bespovratna sredstva i da će godina biti završena sa utrošene dve milijarde dinara u te svrhe.

- Interesovanje privrednika je ove godine zaista veliko, i zato smo i sredstva gotovo duplirali - rekao je državni sekretar, uz ocenu da je interesovanje veće zbog pojednostavljenih procedura za dobijanje sredstava i približavanja modela finansiranja malim i srednjim preduzećima.

Prema njegovim rečima, za ove programe je do sada, u 2019. apliciralo oko 1.000 preduzetnika.

Najveći deo sredstava je, kako je rekao, utrošen za program nabavke nove opreme i alata, koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama i lizing kućama.

Za razvojni program koji ministarstvo sprovodi sa Fondom za razvoj, opredeljeno je 500 miliona dinara, a Stevanović dodaje da se pojavila potreba za još 200 do 250 miliona dinara, koji su već obezbeđeni i istrošeni, te je taj program zatvoren.

Dodaje da je i program za početnike u biznisu, takođe, zatvoren, jer je istrošeno 200 miliona dinara za bespovratna sredstva.

Stevanović navodi i da je bilo svega pet do šest odsto podnetih zahteva koji nisu ispunjavali uslove da ostvare pravo na sredstava.

- To govori da se kvalitet malih i srednih preduzeća unapređuje, da su preduzetnici racionalni i posvećeniji u svom pristupu, da razumeju potrebu tržišta, potrebu za tehnološkim usavršavanjem i unapređenjem svoje konkurentosti... - rekao je Stevanović.

Na iznos od tri milijarde dinara koje je Ministarstvo privrede opredelilo, dodaje Stevanović, za sektor razvoja malih i srednjih preduzeća kroz kredite banaka i Fonda za razvoj angažovano je još oko osam milijardi dinara.

- Ukupan obim angažovanih sredstava za preduzetnike je oko 11 milijardi dinara i mislim da je to zavidna brojka kada govorimo o ulaganju u sektor malih i srednjih preduzeća - podvukao je Stevanović.

Najviše novca, navodi on, otišlo u prerađivačku, a zatim u građevinsku industriju. U prerađivačkoj industriji najviše se ulagalo za proizvodnju mašina i aparata, hrane i pića, predmeta od gume i platike, ali i za proizvodnju nameštaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.