NavMenu

Paraćin postaje turistički biser Pomoravlja - Uskoro i hotel sa pet zvezdica (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 19.07.2019. 16:13
Komentari
Podeli
Grza (Foto: Bojan Petrović Bokac)Grza
Često maštamo o tome da proputujemo svet, a da nismo obišli ni soptsveno "dvorište". Ipak, situacija se poslednjih nekoliko godina značajno promenila, pa je sve više turista, kako domaćih, tako i stranih, koji otkrivaju lepote Srbije. Kraj koji treba obići i koji ima šta da ponudi svojim gostima svakako je Pomoravlje. Tome svedoče i rezultati koji pokazuju da ovaj region iz godine u godinu posećuje sve veći broj ljudi.

Lider prema broju noćenja jeste opština Paraćin koju je, prema podacima Republičkog zavoda za statsitiku, tokom 2018. godine posetilo više od 17.500 turista.

- Prateći trendove iz prethodnih godina gde broj turista raste svake godine za 30%, siguran sam da ćemo u 2019. godini imati i preko 20.000 turista koji će boraviti u hotelima i drugim smeštajnim kapacitetima. Dodao bih da se Paraćin nalazi na izuzetno dobrom geografskom položaju i na raskršću najvažnijih puteva, tako da nam veliki broj turista dolazi iz severnih evropskih zemalja. Oni su u tranzitu i borave u našem gradu dan ili dva - kaže za eKapiju Aljoša Gligorijević, direktor Turističke organizacija Paraćin.

A, u čemu je tajna Paraćina? Zbog čega ovaj grad postaje sve popularnija turistička destinacija?

- U turističkom smislu Paraćin je grad koji ima čime da se diči i ponosi. Turisti koji dolaze uglavnom posećuju naša izletišta Grzu i Sisevac, brojne manastire, muzej i arheološko nalazište iz doba Neolita u Drenovcu. Svakako, tu je i fenomenalna gastronomska ponuda koja privlači turiste, te oni mogu probati autentične specijalitete kao što su Paraćinski ćevap, pastrmka sa Grze i Sisevca i Vasinu tortu - kaže nam Gligorijević.

Kako kaže, najkvalitetniju pastrmku možete pojesti upravo na ovim planinskim južnokučajskim izletištima.

- Spremljena najčešće na žaru uz priloge od povrća, potočna i kalifornijska pastrmka pruža vam ukus netaknute prirode i mami da posetite ove oaze čistog vazduha, bistre vode i gostoljubivih domaćina. Kako pastrmka živi samo u bistroj vodi, veoma bogatoj kiseonikom, to vam je najbolji pokazatelj da ste, dolazeći na Grzu i Sisevac odabrali najbolje - kaže naš sagovornik.

Ostaci manastira Namasija iz 15. veka (Foto: TO Paraćin)Ostaci manastira Namasija iz 15. veka
Upravo su Grza i Sisevac izletišta koja svojom lepotom privlače posetioce iz svih krajeva.

- Na Grzi se nalazi i spomenik prirode Vrelo Grze koji je pod zaštitiom države. S druge strane, Sisevac je mesto gde turisti mogu da uživaju u bazenima sa termalnom vodom, koja je na konstatnih 36 stepeni celzjusa - kaže nam predsednik TO Paraćin.

Ono što takođe utiče na razvoj turizma u Paraćinu jesu i investicije, kojih je u ovom gradu sve više, kaže naš sagovornik. Naime, u planu je da u centru grada budu izgrađena tri turistička objekta, za koje je još u toku izrada planske i tehničke dokumentacije. Ono što je trenutno aktuelno jeste izgradnja hotela Biogor koji će imati pet zvezdica. Tu je i etno selo Stolovo, koje se nalazi na samom autoputu.

- Izletište Sisevac kod Paraćina, nekada odmaralište rudara Resavice, a sada omiljena destinacija stanovnika Pomoravlja, uskoro će dobiti hotel sa pet zvezdica. Hotel će biti površine oko 7.000 m2, imaće 45 soba i četiri apartmana, salu za sastanke sa 120 mesta i velnes centar na 1.000 kvadrata. Objekat je projektovan da bude energetski visoko efikasan, grejaće se termalnom vodom i biće veoma dobro izlovan. Imaće zelene, odnosno zatravljene krovove, što je trend gradnje u svetu - kaže sagovornik eKapije.

Kako navodi, reč je o rekonstrukciji i dogradnji postojećeg hotela Borja površine od 5.000 m2 u koji će se novi deo uklopiti u jednu funkcionalnu celinu sa oko 7.000 m2.

- Turistički radnici Paraćina ocenjuju da će novi hotel obogatiti turističku ponudu tog mesta i biti generator turističke ponude u regionu Pomoravlja. U Sisevcu je poznati manastir Sisojevac, a preko leta rade bazeni, kao i restoran Potočara sa oko 400 mesta. Turisti dolaze zbog izuzetno lepog ambijenta na izvoru reku Crnice, ipod Kučajskih planina, ali i dobre gastronomske ponude, pre svega pastrmke i jela sa roštilja - navodi Gligorijević.

Manastir Sisojevac (Foto: TO Paraćin)Manastir Sisojevac
Trenutno u Paraćinu, kaže, postoji negde oko 500 ležajeva. U određenim periodima u godini, a naročito tokom leta, vrlo je teško naći slobodan smeštaj.

- Verujem da će do kraja ove i početkom sledeće godine doći do značajnog povećanja smeštajnih kapaciteta i da će se kvalitet turističke ponude značajno poboljšati.

Paraćin kao opština sa 33 sela ima i veliki potencijal za razvoj seoskog domaćinstva.

- Trenutno radimo na edukaciji i pružanju informacija zainteresovanim ljudima koji žele da se bave ovim vidom turizma, a žive na selu.

Veoma dobar način za privlačenje turista jesu i manifestacije, pa tako i Paraćin organizuje brojna dešavanja kojima želi da utiče na razvoj turizma u gradu.


- Turistička organizacija opštine Paraćin mnogo polaže u razvoj manifestacionog turizma tako da tokom godine organizujemo puno manifestacija kao što su Salon vina u martu na kom posetioci mogu degustirati najbolja vina iz Srbije i regiona. Tu je i Međunarodni šahovski festival u julu koji je ove godine okupio oko 400 učesnika iz više od 35 zemalja sveta.

U Paraćinu će 19. i 20. jula biti održan i festival elektronske muzike Energija fest, a u septembru će biti organizovani koncerti, džez veče, dečiji karneval.

- U oktobru sledi Međunarodni sajam privrede koji postoji više od 20 godina i okuplja izlagače iz čitavog regiona Zapadnog Balkana - kaže Aljoša Gligorijević za eKapiju.

(Foto: TO Paraćin)
Vasina torta

Kažu da je Vasina torta autentična srpska torta čiji recept datira još iz davne 1908. godine. Nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima, jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život deteta i žene. Supruga Jelena je donela na svet zdravo i krupno dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje, tortu u kojoj su kombinovani orasi, narandža i čokolada.

Treba imati i na umu da su narandže davne 1908. godine bile pravo malo bogatstvo, zbog čega je ova torta bila dragocenost.

D. Obradović



Fotogalerija
Paraćin u slikama
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.