NavMenu

Vršac na jesen dobija impozantan turističko-vinski kompleks - Stari podrum Helvecija imaće i vinski spa, luks apartmane, muzej i restoran sa binom (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 19.07.2019. 14:59
Komentari
Podeli
(Foto: Swisslion)
Na jesen 2019. Vršac će moći da se pohvali još jednom vinskom znamenitošću. Kompanija Swisslion u aprilu je započela rekonstrukciju vinskog objekta Helvecija, koji će, po završetku radova, biti po mnogo čemu neobičan, a svakako jedinstven u Srbiji, pa i u regionu.

Kako su za eKapiju rekli u PR službi Swissliona, ideja je da rekonstruisana Helvecija bude omaž istoriji vinarstva i vinogradarstva ovog prostora, sa krajnjim ciljem da objekat zadrži prvobitni izgled, ali da promeni namenu i postane ekskluzivan turističko-vinski objekat-hotel.
Vinarija (Foto: Swisslion)Vinarija
Swisslion je kupovinom Vršačkih vinograda iz stečaja 2017. godine postao vlasnik Helvecije, starog vinskog podruma iz 1880. godine koji je podigao trgovac vina Štaub, poreklom iz Švajcarske. U podrumu su se, osim opreme za prijem i preradu grožđa i drvenih buradi, nalazili i tankovi za vino obloženi staklenim pločicama koji i dalje postoje. Kapacitet Helvecije je bio oko milion litara, što je impozantan podatak čak i za današnje pojmove.

- Kada obnova objekta na jesen bude gotova, u prizemlju Helvecije će se nalaziti muzejska postavka sa predmetima i dokumentima o istoriji Vršačkog vinogorja. Takođe, u prizemlju je predviđen prostrani restoran sa binom, pogodan kako za predstave, programe, svečane večere, tako i za korporativne događaje. U podrumskom delu će se nalaziti vinski podrum restoranskog tipa, sa degustacionom salom, kao i vinski spa. Spa će imati manji bazen, saunu i tursko kupatilo u obliku vinskih buradi, kao i đakuzije ovog oblika, a Helvecija će imati i 10 prostranih, luksuznih apartmana - navode iz Swissliona.
Restoran (Foto: Swisslion)Restoran

Koncept Helvecije je, ističu iz kompanije, ideja predsednika poslovnog sistema Swisslion-Takovo Rodoljuba Draškovića, po kojoj je idejno rešenje i projekat radio arhitekta Nikola Živković i njegov studio Custom Made iz Beograda.

Radovi koji su u toku podrazumevaju zamenu stolarije, podnih i zidnih obloga, zamenu krovnog pokrivača, kao i radove na uređenju fasade, a na rekonstrukciji su angažovane vršačke firme Bakić kolor, Darniko, Tehnika i Gastek.
Bina uz restoran (Foto: Swisslion)Bina uz restoran

Kada je reč o opremanju, u Swisslionu kažu da, s obzirom na to da u okviru poslovnog sistema Swisslion-Takovo već posluju dva hotela u Trebinju, SL Industry i SL Panorama, sa određenim firmama koje se bave opremanjem ugostiteljskih objekata već imaju saradnju, ali da je, što se tiče Helvecije, opremanje sledeći korak koji se tek očekuje.
Vinski spa (Foto: Swisslion)Vinski spa

U okviru Swisslion-Takova posluje i Vinarija Drašković, koja je sagrađena takođe nakon kupovine Vršačkih vinograda, a reč je o velikoj investiciji na 7.600 m2 vrednoj 30 mil EUR.

Kako su za naš portal rekli u Swisslionu, brend Vinarija Drašković se pozicionira na tržištu Srbije.

- Naš Muskat Otonel je, od vina koje smo do sada predstavili potrošačima, definitivno naišao na najbolji odziv vinoljubaca. Ono što nas u narednim mesecima očekuje su vina iz kvalitetnije i premijum kategorije - najavljuju iz vršačke kompanije.
Muzej (Foto: Swisslion)Muzej

Što se proizvodnih kapaciteta tiče, vinarija nastavlja sa podizanjem novih zasada i rekonstrukcijom postojećih.

- Možemo reći da je za ove dve godine koliko su Vršački vinogradi u našem sastavu vinogorje zaista oporavljeno, jer se nalazilo u veoma lošem stanju, pa smo mnoge parcele i potpuno raskrčili, a pojedine obnavljamo. Osim radova na Helveciji, u toku je opremanje kruga oko nove vinarije i objekata za mehanizaciju, kao i opremanje podruma za barik (barrique - vina iz drvenih bačvi) - kažu u Swisslionu.

Na pitanje koja će sve vina moći da se degustiraju u Helveciji, i da li će šansu dobiti i male vinarije iz okoline Vršca, u Swisslionu kažu da im je cilj da Helvecija bude prava "kuća vina", prva tačka na Putu vina u Vršcu i mesto posvećeno kako istoriji, tako i budućnosti Vršačkog vinogorja.

- Svakako, naša vinarija Drašković i vina Vršačkog vinogorja biće u fokusu, ali moći će da se degustiraju i kvalitetna vina iz Srbije i ostatka sveta - obećavaju iz kompanije.
Luksuzni apartman (Foto: Swisslion)Luksuzni apartman

U Swisslionu zaključuju da tako bogata vinska istorija kakvu ima Vršac, zaslužuje jedno takvo posebno vinsko zdanje sa jedinstvenim sadržajima, kakvo će biti Helvecija.

- Helvecija je projekat koji trenutno nedostaje Vršcu i ovom kraju kako bi se zaokružila vinska priča i ovaj grad pozicionirao vrlo visoko na vinskoj turističkoj mapi Srbije i ovog dela Evrope - ističu u kompaniji, dodajući da u svom vlasništvu imaju još nekoliko objekata u Vršcu koji potiču s kraja XIX veka i za koje takođe postoje planovi o rekonstrukciji.

Branislava Petrović



Fotogalerija
Turističko-vinski kompleks Helvecija u Vršcu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.