Izvor: Radio 021 | Petak, 19.07.2019.| 14:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Savremeni saobraćajni znakovi sa dopler radarom biće postavljeni u zoni osnovnih škola u Novom Sadu

Ilustracija (Foto: fru-fru/shutterstock)
Grad Novi Sad će ove godine početi da postavlja savremene saobraćajne znakove sa dopler radarom u zoni osnovnih škola. Prvi će se naći u zoni osnovnih škola Đorđe Natošević i Jožef Atila, a planirano je da na obe lokacije budu po dva aparata.

Oprema koju Grad nabavlja, a koji se naziva i brzinski displeji, trebalo bi da informiše vozače o ograničenju brzine, stvarnoj brzini kretanja i upozoravaju na prekoračenje brzine na toj lokaciji.

Gradska uprava planira da znakove sa ugrađenim dopler radarima postavi narednih godina kod svih osnovnih škola, kojih u Novom Sadu i okolnim naseljima ima 37, a među koje se ubrajaju i muzičke škole i druge specijalizovane obrazovne ustanove.

Znaci sa dopler radarima se napajaju preko solarnih panela i imaju domet od 200 metara. Kako se navodi u dokumentaciji javne nabavke, saobraćajni znaci sa radarom će registrovati brzinu vozila koja prilaze školi i potom davati obaveštenja vozačima.

Znak ima mogućnost da prikaže bilo koje ograničenje brzine od 10 km/h do 50 km/h i znak "Deca na putu". Ispod ovog natpisa trebalo bi da postoji mogućnost da se pojavi simbol "osmeh" u zelenoj boji i simbol "tužan" u crvenoj boji, zavisno od utvrđene brzine kretanja vozila. Pored bi trebalo da stoji poruka "Uspori" u crvenoj boji ili "Hvala" u zelenoj boji.

Takođe, u gornjem delu znaka će biti i dva žuta treptača, koja bi trebalo da budu dodatna upozorenja na prekoračenje brzine. Planirano je da isporuka i ugradnja prvih znakova sa radarima bude 90 kalendarskih dana, a procenjena vrednost nabavke je 2.500.000 dinara.

Ovi radari će, kako 021.rs saznaje, biti povezani i sa sistemom automatskog upravljanja saobraćajem Grada Novog Sada čime će se omogućiti nadzor nad njima uz kontorolu preko računara u kontrolnom centru i realnom vremenu.

Ovi znakovi će Gradu dostavaljati podatke o maksimalanoj i prosečnoj brzini vozila, koliko je gust saobraćaj i koliko vozila prolazi, kao i podatke o prekoračenju brzine na svakoj lokaciji gde su postavljeni.

Sistem bi trebalo da omogući i da se prepoznaju nasilni vozači, tako da će ti podaci ukoliko odmah budu dostavljeni saobraćajnoj policiji, omogućiti da se ovakvi prekršioci odmah pronađu i kazne.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.