Izvor: Capital | Petak, 19.07.2019.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kinezi žele da grade i finansiraju HE Buk Bijela

Foča (Foto: novak.elcic/shutterstock.com )
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u četvrtak, je sa predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering (AVIC) posetio lokalitet Buk Bijelu na rijeci Drini u opštini Foča, gdje je planirana gradnja hidroelektrane.

Đokić je, nakon sastanka sa predstavnicima kineske kompanije i načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, novinarima rekao da tek treba da usledi izbor partnera za gradnju HE Buk Bijela, kao i da je AVIC pokazao veliko interesovanje za učešće u tom projektu.

- Za nas je od velikog značaja da je tako velika kompanija, koja ima 500.000 zaposlenih, iskazala interes da bude partner Republici Srpskoj. Postoje i druge zainteresovane kompanije, vidjećemo ko će sve biti u završnoj fazi izbora i ko će dati najkvalitetniju ponudu - naveo je Đokić.

On je podsetio da je koncept izgradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci u sistemu Gornja Drina promenjen uključivanjem Srbije, sa kojom će Srpska zajedno graditi ove kapitalne objekte.

- Kinezi su zainteresovani da obezbede finansiranje i da budu izvođači, to je model koji su ponudili. Oni nisu zainteresovani, niti mi imamo interes, da ulaze u kapital, već da nam budu partneri u izvođenju i finansiranju - pojasnio je Đokić.

On je napomenuo da se na projektu Buk Bijela radilo veoma dugo i da je u velikoj meri pripremljen.

- Osnovna infrastruktura je pripremljena, to su pristupni putevi, objekti za smeštaj radnog osoblja, voda, električna energija, a u blizini objekata se nalazi razvijena visokonaponska mreža, koja može da preuzme energiju koja će se tu proizvoditi - rekao je Đokić.

On je naveo da je ova kompanija zainteresovana i za gradnju tri male hidroelektrane na reci Bistrici i jedne na reci Janjini, koje bi zajedno imale instalisanu snagu 45 MW, a gradila bi ih Elektroprivreda Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.