Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.07.2019.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Manastir Manasija u avgustu postaje utočište vitezova iz celog sveta - Despotovac sve privlačnija turistička destinacija (FOTO)

Manastir Manasija (Foto: JP Resavska pećina)
Srbija iz godine u godinu postaje sve atraktivnija turistička destinacija. Tome svedoči i rast broja turista, i to ne samo u Beogradu, već i u banjama i planinskim centrima. Ono što je posebno zanimljivo, jeste rast popularnosti manjih mesta koja su do sada bili skrivreni biseri naše zemlje. Danas, međutim, zahvaljujući brojnim manifestacijama, ali i prirodnim lepotama, sve više turista odlučuje se za dolazak baš u ove destinacije.

Mesto koje pleni lepotom, ali i brojnim sadržajima u kojima možete uživati jeste Despotovac, grad despota Stefana Lazarevića. Smešten na 130 kilometara od Beograda, grad pruža brojne mogućnosti turistima.

Jedan od bisera ovog kraja jeste i manastir Manasija, koji je nezaobilazna destinacija svih posetilaca. U podnožju zidina ovog manastira već pet godina održava se i Međunarodni viteški festival Just Out Manasija, koji iz godine u godinu okuplja sve više posetilaca. Ove godine, festival će biti održan od 23. do 25. avgusta.

- Festival je 2017. godine posetilo 90.000 ljudi, a prošle godine imali smo više od 120.000 posetilaca, te više od 600 učesnika iz 20 zemalja sveta. Broj ljudi koji dolazi na festival Just Out rapidno se povećava iz godine u godinu, a organizacija ovakvih dešavanja u značajnoj meri pospešuje turizam u opštini Despotovac - rekla je za eKapiju Ana Bogdanović, direkotrka JP Resavska pećina.

I ove godine, vitezovi iz Srbije ugostiće saborce iz više od 20 zemalja (Francuska, Rusija, Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Republika Srpska, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Češka, Slovačka, Austrija, Belgija, Jermenija…). Gosti festivala biće i vitezovi iz Turske, kao i skandinavski vikinzi iz Švedske i Danske.

Vodopad Veliki Buk (Foto: JP Resavska pećina)
Kako je rečeno prilikom predstavljanja ovogodišnje manifestacije, u Manasiju će stići i ratnici Sudana i Irana, a posebna atrakcije biće i žene borci Valkire iz Norveške. Pored demonstracija viteškog umeća, u sklopu festivala Just Out posetioci će moći da probaju brojne srednjovekovne gastronomske specijalitete, biće održani i orijentalni kamp, brojne interaktivne radionice, kamp eksperimentalne arheologije, škola jahanja.

Takođe, ljubitelji viteštva moći će da se upoznaju i sa tajnama kovačkog i drvodeljačkog zanata, da se oprobaju u srednjovekovnim društvenim igrama, streličarstvu i bacanju koplja.

Kako je istakla sagovornica eKapije, Just Out je trenutno najmasovnija manifestacija u Despotovcu.

- U spoju sa izuzetnim prirodnim lepotama, kuturno-istorijskim nasleđem među kojima prednjači manastir Manasija koji je inače na UNESCO-voj listi čekanja, naša opština predstavlja vrlo primamljivu destinaciju za oko 250.000 turista godišnje - kaže Bogdanović.

Manastir Manasija nije jedini adut opštine Despotovac kada je reč o privlačenju turista.

- Tu su i Resavska pećina, hidro kompleks Lisine (izvor Veliko Vrelo i vodopad Veliki Buk), vodopad Prskalo, odmorište Milivska klisura... Ako pričamo o najpopularnijim destincijama, pravi mamac za turiste su upravo Manasija i hidro kompleks Lisine - kaže sagovornica eKapije.

Posebnu atrakciju u Despotovcu predstavlja i Park Maketa koji se nalazi na izlazu iz grada. Reč je o jedinstvenoj turističkoj ponudi, ne samo u ovom gradu, već i u celoj Srbiji. Nastao je 2008. godine, prostire se na površini od 3.000 m2 i predstavlja postavku srednjovekovnih manastira i srpskih kuća. To su verne replike urađene u srazmeri od 1:17.

Resavska pećina (Foto: JP Resavska pećina)
Još jedan biser ovog kraja je pomenuta Resavska pećina, koja je, inače, prva uređena pećina u Srbiji.

- Ove godine je zbog lepog vremena sezona u Resavskoj pećini otvorena i ranije nego inače, te je od samog starta zabeležen povišen broj posetilaca. Sezonu smo počeli sa oko 4.000 poseta u martu, a do početka jula pećinu je posetilo oko 37. 000 turista. Smatra se jednom od najlepših i nakitom najbogatijih pećina u Srbiji, te nam je posebno zadovoljstvo što je iznova uvek predmet interesovanja. Naši vodiči su zaduženi da posetiocima dodatno zagolicaju radoznalost interesantnim i zanimljivljivim pričama o nastanku i istraživanju pećine - kaže nam Ana Bogdanović.

Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima. Tako možete prošetati kroz Blatnu dvoranu, Dvoranu sraslih stubova, Dvoranu košnica, Koralni kanal, Kristalnu dvoranu... Svim ljubiteljima adrenalina u okviru Resavske pećine dostupan je i jedinstven Avantura park.

- Do sada je izgrađen samo viši nivo Avantura parka visine preko 140 cm. Sastoji se od 11 prepreka koje je potrebno preći, te testira agilnost i koordinaciju. Kroz projekte, čija je izrada u toku, predviđena je izgradnja i drugog nivoa namenjenog zabavi za najmlađe - kaže nam Bogdanović.

Broj poseta u Despotovcu raste, ali, kako kaže naša sagovornica, u gradu, na žalost, nema dovoljno smeštajnih kapaciteta.

- U toku je izrada Strategije održivog razvoja u Despotovcu kojom će biti predviđene mnoge aktivnosti u pogledu razvoja različitih aspekata u opštini, između ostalog i turizma, te se nadamo da ćemo u nekom narednom periodu moći da govorimo o konkretnijim većim projektima. Za sada se dosta ulaže u podsticaje lokalnih ugostitelja na etno turizam, te je u proteklom periodu niklo nekoliko novih ugostiteljskih objekata, pretežno restorana sa prenoćistem - rekla ja Ana Bogdanović za eKapiju.

D. Obradović


Fotogalerija
Lepote Despotovca

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.