Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.07.2019.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Elektrifikacija poljoprivrednih površina u Samarinovcu - Velika ušteda pri navodnjavanju

(Foto: one photo/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima poljoprivrede i sporta, Branislavom Nedimovićem i Vanjom Udovičićem posetila je Žitorađu i selo Samarinovac, gde su obišli radove na elektrifikaciji poljoprivrednih površina, koji bi trebalo da budu završeni do kraja septembra.

Brnabić je navela da je 2013. godine 1,9% poljoprivrednog zemljišta u Srbiji bilo pokriveno sistemima za navodnjavanje, i dodala da će do kraja mandata aktuelne vlade, u zavisnosti od brzine implementacije projekata, između 5% i 7% ovog zemljišta biti pokriveno pomenutim sistemima, navodi se na sajtu vlade.

Premijerka je dodala da se, osim u Žitorađi, elektrifikacija radi u Leskovcu i Varvarinu.

Brnabić je rekla da po prvi put u Srbiji imamo automatske sisteme protivgradne zaštite, i najavila da ćemo do kraja mandata ove vlade, pored Valjeva, imati potpuno automatizovane radarske centre i u Užicu, na Bukulji i Fruškoj gori.

- To su sistemske promene koje pokazuju kako se menja naša poljoprivreda i koliko naši poljoprivrednici mogu da se takmiče sa poljoprivrednicima u Evropi i širom sveta - poručila je premijerka.

Nedimović je podsetio na to da su razgovori sa čelnicima opštine Žitorađa o projektu elektrifikacije polja počeli pre godinu i po dana, i dodao da je planirano da se sledeće godine taj projekat realizuje i u naseljima Pejkovac i Držanovac.

Ministar je naveo da je taj mehanizam prvi put oproban u Leskovcu, i dodao da se pokazalo da donosi pet do osam puta veću uštedu u energentima.

Kako bi na primeru pokazali značaj navodnjavanja meštani Samarinovca su premijerki i ministrima na poklon doneli velike i male lubenice, odnosno one koje jesu i one koje nisu navodnjavane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.