Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.07.2019.| 10:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Titel i Mošorin domaćini konferencije i festivala o zemljanoj arhitekturi

(Foto: Klub finih zanata)
Balkan Earth (BE) konferencija okupiće predstavnika 12 balkanskih zemalja, radi upoznavanja zemljane arhitekture regiona, kako bi ukazali na degradaciju i zanemarivanje, ali i potencijale koje ima u održivom razvoju. Održaće se u Titelu od 23. do 25. maja 2019. godine.

Cilj konferencije je stvaranje temelja buduće saradnje i zajedničkih projekata. Ugostiće i vodeće stručnjake u gradnji zemljom, koji će podeliti iskustva i pričati o istraživanjima i svojim projektima. Između ostalih, gostovaće profesor Gernot Minke iz Nemačke, doajen zemljane arhitekture, kome je ovo ujedno i prvo gostovanje na ovim prostorima; Lydie Didier iz Francuske, voditeljka ECVET projekta za donošenje standarda i obrazovanja u gradnji zemljom; Filipe Jorge iz Portugala, arhitekta, fotograf i izdavač, osnivač izdavačke kuće Argentum, koja iza sebe ima više od 100 izdanja vezanih uz tradicionalnu arhitekturu, urbanizam i kulturnu baštinu.

BE konferencija namenjena je zaposlenima u institucijama za očuvanje kulturne baštine, studentima arhitekture, konzervacije, građevinarstva, održivog razvoja, majstorima, zanatlijama, zaljubljenicima u kulturu, umetnost i baštinu, kao i svim zainteresovanima.

Osim ove konferencije, biće organizovan i Regio Earth festival u Mošorinu od 26 avgusta do 1. septembra 2019. To je putujući festival zemljane arhitekture, dizajna i umetnosti, nastao na inicijativu organizacija Sárkollektíva iz Mađarske i TerraPia iz Rumunije.

Fokus festivala je na zajedničkom zemljanom nasleđu u regionu i potrazi za modernim načinima integrisanja u trenutne socio-kulturne dinamike. Na festivalu će se održati niz praktičnih radionica i predavanja na temu restauracije zemljanih kuća, moderne gradnje zemljom, dekoracije i načinima primene lokalnih prirodnih materijala.

Gostovaće, između ostalih, italijanska umetnica Isabella Breda, čiji se rad bazira na istraživanju mogućnosti i primeni zemlje u dekorativnom dizajnu enterijera; čileanske umetnice Claudia Aracena i Consuelo Ceballo, kao i mnogi drugi treneri iz regiona.

Za festival i konferenciju prijavljeno je više od 70 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Češke, Austrije, Finske, Turske, Engleske, Nemačke, Grčke, Francuske, Estonije, Čilea, Argentine, Sijera Leone i Indije, kao i desetak volontera iz Srbije i Hrvatske.

Organizator je Klub finih zanata iz Mošorina. Generalni pokrovitelj događaja je Opština Titel, a projekat podržavaju: Rekonstrukcija ženski fond, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ministarstvo životne sredine, Francuski institut i Italijanski kulturni centar, kao i mnogi sponzori.

Više o programu potražite OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.