Izvor: Netokracija | Četvrtak, 18.07.2019.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Twitter imenuje predstavnika za Srbiju u skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

(Foto: Twin Design/shutterstock)
Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa obavezu gotovo svih velikih IT kompanija da imenuju predstavnike u Srbiji. Prva u nizu koja to čini je Twitter.

U odgovoru na pismo koje je SHARE Fondacija pre nekoliko meseci uputila Twitter-u (ali i drugim svetskim kompanijama poput Google-a i Facebook-a) navodi se da je Twitter započeo proces imenovanja predstavnika u Srbiji, i da više detalja možemo očekivati u bliskoj budućnosti.

Bojan Perkov iz SHARE Fondacije objašnjava:

- To kako će odnos poverenik – predstavnici kompanija izgledati još nije definisano i mislim da treba sačekati praksu kako bi moglo detaljnije da se odgovori na ovo pitanje. Za sada možemo da kažemo da prihvatanjem nadležnosti poverenika strane IT kompanije, poput Tvitera, prihvataju i odgovornost za sprovođenje odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u praksi, odnosno da poverenik može preko predstavnika u Srbiji da ima mogućnost za potpuno sprovođenje nadzora nad poštovanjem zakona. Ovo je naročito važno u pogledu ostvarivanja prava građana u vezi sa njihovim podacima o ličnosti, gde postoji pretpostavka da će mehanizmi zaštite biti efikasniji - rekao je Perkov.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.