Izvor: Nedeljnik | Sreda, 17.07.2019.| 16:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koliko šećera je opasno?

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Već smo upoznati s tim da je šećer posebno loša namirnica po naše zdravlje, ali nova studija tvrdi da čak i mala količina šećera dnevno može značajno da uveća rizik od raka, objavio je British Medical Journal.

Tim francuskih istraživača prikupio je podatke od više od 100.000 zdravih odraslih osoba, starih u proseku 42 godine o navikama unošenja šećera. Rezultati su pokazali da bi konzumacija i samo sto mililitara zaslađenih pića dnevno mogla da bude povezana s 22% većim rizikom od razvoja raka dojke i 18% većim rizikom od pojave raka bilo koje vrste.

Iako je reč o opservacijskoj studiji, što znači da nije moguće dovesti u direktnu uzročnu vezu šećer i rak, istraživači su primetili da veza ipak postoji. Studija je bila prilagođena polu, starosti, stepenu kondicije, nivou obrazovanja i prehrambenim navikama.

Ovo nije prvi put da se govori o štetnosti zaslađenih pića, što znači da ih treba izbegavati u velikom luku. Čak se i 100% prirodni sokovi smatraju zaslađenim pićima, a bili su i deo ove studije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.