NavMenu

Potpisan ugovor za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške - U toku tender za izbor nadzornog organa

Izvor: eKapija Sreda, 17.07.2019. 16:14
Komentari
Podeli
Potpisivanje ugovora u ZagrebuPotpisivanje ugovora u Zagrebu
Ugovor o izgradnji mosta preko reke Save, kod Gradiške, kojim će autoput E 661 Gradiška-Banjaluka biti povezan za panevropskim koridorom H i autoputem Beograd-Zagreb, potpisan je u utorak. 16. jula 2019. godine u Zagrebu.

Ugovor su potpisali predsednik Uprave Hrvatskih puteva Josip Škorić, zamjnik ministra transporta i komunikacija BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić i predstavnik izvođača radova, odnosno konzorcijuma koji čine Integral inženjering Laktaši, Đuro Đaković montaža i Zagreb-montaža iz Zagreba, Dragan Jevtović, navodi se na sajtu Autoputeva RS.

Most preko reke Save, kod Gradiške tako postaje deo evropskog koridora E 661, koji predstavlja transverzalnu vezu Srednje Evrope sa Jadranom, na pravcu od Balatona u Mađarskoj, pa do Splita. Na teritoriji Hrvatske, most će biti na koridoru brzog puta, koji povezuje Terezino polje, na granici sa Mađarskom, Viroviticu, Daruvar, Okučane i Gradišku. Na teritoriji Republike Srpske, most je deo autoputa Gradiška-Banjaluka.

Predsednik Uprave HAC Josip Škorić istakao je da potpisivanje ovog ugovora predstavlja važan korak i simbol početka izgradnje brzog puta, koji će značajno doprineti razvoju privrede i bezbednosti saobraćja u centralnoj Hrvatskoj, ali je i značajan doprinos međudržavnoj povezanosti.

Početna deonica obuhvata izgradnju saobraćajnice sa četiri trake, od postojeće naplatne stanice u Okučanima, na autoputu A3 Bregana-Lipovac, te uključuje granični prelaz Okučani i gradnju samog mosta.

Most je ujedno zajednički projekat dve zemlje, Hrvatske, s jedne strane, te Republike Srpske i BiH, s druge strane, tako da se troškovi izgradnje dele po pola. O značaju pomenutog projekta govorio je i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, istakavši da je posebno ponosan na činjenicu da su dve susedne i prijateljske zemlje ovim pokazale da mogu zajedno realizovati velike infrastrukurne projekte, koji zbližavaju i vezu ljude i države.

- Mostovi su objekti, koji vezu ljude i pomažu im u funkcionisanju - dodao je Butković.

Zamenik ministra transportna i komunikacija BiH Saša Dalipagić ukazao je na činjenicu da su u poslednje dve godine u saradnji sa Hrvatskom rešena dva važna pitanja, odnosno dva mosta preko reke Save, jedan u Gradišci, drugi u Svilaju, čiji se završetak očekuje ove godine. Izgradnja mosta u Gradišci trajaće 30 meseci od dana uvođenja izvođača u posao.


- Saobraćajna povezanost dve zemlje ovim će biti znatno bolja, a za BiH znači bolju povezanost sa Evropskom unijom – zaključio je Dalipagić.

Potpisivanju ugovora u Zagrebu prisustvovao je i direktor Javnog preduzeća Autoputevi RS, Dušan Topić, koji je istakao da je za ovo preduzeće most preko Save jedan od najvažnijih projekata, jer daje puni smisao već izgrađenom autoputu Gradiška-Banjaluka.

- Ovo je veoma važan dan, jer od danas više nema nazad, samo napred. Sve strane su ovim potpisom preuzele veliku obavezu i odgovornost - naglasio je Topić, podsetivši da bi u narednih mesec dana trebalo da bude okončana i tenderska procedura izbora nadzora nad radovima.

U tom periodu, naglasio je, izvođač radova bi trebao da mobiliše svoje kapacitete, tako da bi za mesec dana mogli da budu stvoreni uslovi za uvođenje u posao, te da radovi otpočnu.

- Cilj nam je da iskoristimo što više vremena ove kalendarske godine, pre zime, a da većina radova bude planirana za iduću godinu. Mislim da je rok od 30 meseci sasvim dovoljan za završetak ovog projekta - poručio je Topić.

Vrednost projekta je 19,54 mil EUR, bez PDV, a most je dug 426 metara, širok 22,6 metara i imaće po dve kolovozne trake u svakom smeru.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.