NavMenu

Beogradske elektrane preuzimaće toplotnu energiju iz Vinče - Izgradnja toplovoda i prepumpne izmenjivačke stanice 2020.

Izvor: Tanjug Sreda, 17.07.2019. 14:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)Ilustracija
Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane postalo je deo velikog investicionog projekta u okviru izgradnje postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Posao preduzeća je da izgradi infrastrukturu za preuzimanje toplotne energije proizvedene u postrojenju za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u kompleksu sanitarne deponije, izjavio je direktor Elektrana Rade Basta.

Realizaciju ovog projekta, najavio je za eKapiju Marko Milačić, direktor Suez Vinča Operator d.o.o, firme osnovane sa jednim ciljem - da realizuje posao zaključen u jesen 2017. godine između grada Beograda i konzorcijuma Beo čista Energija, koji čine francuska kompanija Suez Groupe SAS i japanski Itochu I-Environment.

U okviru posete francuskog predsednika Srbiji potpisan je i Ugovor o otkupu toplotne energije između kompanije Beo čista energija i JKP Beogradske elektrane, a prema Ugovoru o javnom privatnom partnerstvu za upravljanje sanitarnom deponijom Vinča, obaveza Grada Beograda je da izgradi infrastrukturu za preuzimanje toplotne energije.

- Tu obavezu je Grad Beograd preneo na Beogradske elektrane koje će iz sopstvenih sredstava finansirati izgradnju prepumpne izmenjivačke stanice u kompleksu Vinča, izgradnju toplovodne trase u dužini od oko devet kilometara, kao i prepumpnu izmenjivačku stanicu u Toplani Konjarnik - rekao je Basta za Tanjug.

Vrednost ove investicije je 23,5 mil EUR. Projektom je predviđeno da se preuzeta toplotna energija distribuira potrošačima koji se toplotnom energijom sada snabdevaju iz Toplane Konjarnik. Basta navodi da će proizvodni kapacitet u Toplani Konjarnik biti proširen za 56,5 megavata.

- To znači da ce preduzeće biti u mogućnosti da proširi toplovodnu mrežu i na područja koja nemaju izvedenu distributivnu toplovodnu infrastrukturu uz mogućnost da se na sistem daljinskog grejanja priključe novi korisnici - pojasnio je on.

Basta navodi da će od ove investicije, korist imati Beogradske elektrane, korisnici ali i država. On je rekao da je procena da će Beogradske elektrane imati manje troškove za kupovinu uvoznog prirodnog gasa u visini od dva miliona evra na godišnjem nivou.

Plan je da radovi budu započeti 2020. godine, a investicija će biti realizovana u roku od dve godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.